20 april 2024

‘Sky River’ Chinees mega regen project onder constructie

In China is momenteel veel discussie omtrent het grote Sky River project. Het idee van dit project is om in het droge noorden van China meer regen te laten vallen d.m.v. een artificieel regenval systeem. Het bestaat uit een netwerk van brandstofcontainers die geplaatst worden op de Tibetaanse hoogvlakte en die vervolgens zilverjodide in de lucht brengen om het regenvorming proces te versnellen. Een dertigtal kleine weersatellieten zouden deze brandstofkamers operationeel moeten houden gebaseerd op real-time data die de satellieten verzamelen door het monitoren van de moesson activiteit boven de Indische oceaan. Ondanks de controverse rondom het voorstel zou het project volgens de Qinghai Universiteit vanwaar het project opgezet is reeds in aanbouw zijn.

Chinese weer satelliet credits; Istock photo

Qinghai is een provincie in het westen van China dat grenst aan Tibet en de hoogvlakte met Tibet deelt. Drie Chinese rivieren – de Gele, Yangtze en Mekong – vinden hun oorsprong op het Tibetaanse plateau. Terwijl de Yangtze en Mekong door het zuidelijke deel van China stromen en dankzij het vochtige weer daar een groter watervolume hebben, blijft de Gele Rivier voornamelijk in het noorden van het land, dat veel minder regenval heeft. Het doel van Sky River is om m.b.v. waterdamptransport ondersteund door  cloud seeding middelen* en het satellietnetwerk meer water over te zetten van de Yangtze naar de Gele rivier op de plaats van waar deze rivier ontspringt, nl. in het Tibetaanse bergplateau. Men streeft naar een productie van 5 miljard kubieke meter regenwater. Dit regenwater zal uiteindelijk afvloeien in de Gele Rivier. Het gemiddelde afvloeiingsvolume van de Gele Rivier krimpt door de jaren heen en Wang Guangqian, hoofd van het wetenschappelijk team van Sky River, zegt hierover;  “Wij (Qinghai Universiteit) denken dat elke mogelijke oplossing de moeite van het proberen waard is, hetzij via irrigatie hetzij via een meteorologische oplossing” Het kolossale project – het gebied betreft 1.6 miljoen km2 of grofweg 12 keer de oppervlakte van Engeland – heeft al financiering binnen van omgerekend 13 miljoen Euro.

Drie Chinese rivieren credits; SCMP

Maar niet iedereen deelt Wang Guangqians optimisme en er is veel kritiek vanuit de wetenschappelijke gemeenschap. “Het Sky River project moet onder de loep genomen worden door wetenschappers van verwante disciplines nog voordat er iets van een constructie gebouwd gaat worden,” aldus luidt de mening van Wu Guoxiong, van de Chinese Academie van Wetenschappers en een expert in atmosferische en klimaat systemen. “We moeten zeer voorzichtig  met belastinggeld omgaan,” aldus Professor Lu Hancheng, klimaatwetenschapper van de Nationale Defensie Technologie Universiteit, en vervolgt; “Het is ongelooflijk dat een project dat noch zijn wetenschappelijk bestaansrecht noch zijn technische haalbaarheid bewezen heeft, toch goedgekeurd is.“Sun Jiming, een atmosferisch natuurkundig onderzoeker bij de Chinese Academie van Wetenschappen, zei dat het idee niet veel meer was dan een luchtkasteel. Er is geen uitgebreide theorie of technologie om te laten zien hoe we de vorming van wolken of regen precies kunnen beheersen.”

Qinghai zegt zelf over de mogelijke ongerustheid m.b.t. het klimaat en al zou het een klimaat modificatie systeem betreffen. “Ons hoofddoel is het vergroten van het water volume met name op het punt waar de Gele Rivier ontspringt, bij het Tibetaans bergplateau. Wij interveniëren niet in het klimaatsysteem van China” Ook bevestigde een groep van internationale irrigatie experts en meteorologen de noodzaak en haalbaarheid van het Sky River project. Ongeveer 50 wetenschappers afkomstig uit 10 verschillende landen woonden een Sky River vergadering bij in juni 2017 in Peking. Deze vergadering leidde ook tot de oprichting van het  River International Research Network, dat door zal gaan met het onderzoek naar regenval op het plateau, en hoe dit te stimuleren.  Recentelijk kondigde Wangs team aan dat er in 2020 twee weersatellieten gelanceerd zullen worden en het is de bedoeling dat er in 2022 een netwerk van zes weer satellieten operationeel zullen zijn ter ondersteuning van het Sky River project. Daarmee zou het systeem in staat moeten zijn realtime data over het weer in Tibet en Qinghai te leveren. Bronnen: South China Morning Post / Xinhua

Cloud seeding; is een type weersverandering die tot doel heeft de hoeveelheid of het type neerslag dat uit de wolken valt te veranderen door stoffen in de lucht te verspreiden die de microfysische processen in de wolk veranderen. De bedoeling is om de neerslag te verhogen.

Share

Comments

  1. Cees Klaris zegt

    “.. heeft al financiering binnen van omgerekend 13 miljoen Euro.”

    OK, dus dat gaat nog gelukkig ff duren voordat dat systeem ‘in de lucht is’. Herinnert me aan de track Cloudbusting van supertalent Kate Bush nog met Donald Sutherland in de clip.

Speak Your Mind

*