3 maart 2024

M51 draaikolknevel (Wirlpool Galaxy)

Afgelopen avond was het helder zonder storende maan, dus prima om deepsky foto’s te maken. Ben laatste paar keren vooral bezig geweest met mijn gekoelde kleuren-CDD camera QHY8pro.

NB: op afbeelding is een andere camera gemonteerd

Dit keer ging het niet zo vlotjes als gewoonlijk en heb behoorlijk zitten stoeien.  Want het bewerken van laatst gemaakte opname van een ander sterrenstelsel mislukte volledig en gaf een slechte foto. N.a.v. antwoorden op mijn vragen op forum van de software ontwikkelaar van APP (Astro Pixel Processor, de astro bewerkings software) over mijn problemen, ben ik bezig geweest om op andere manier opnames te maken. Maar helaas bleek de bij de camera meegeleverde software zo slecht dat ik daar mee gestopt ben. Deze crashte en gaf foutmeldingen. Dus na paar uur ‘worstelen’  toch weer terug naar mijn vertrouwde eigen manier van opnames maken met Nebulosity-3, maar daarbij wel een andere soort driver voor de camera gebruikt: Ascom-driver voor deze camera.

Alles ging daarna goed en lekker de telescoop / camera hele nacht verder laten doorgaan terwijl ik zelf op een oor lag. Vandaag hernieuwde poging gedaan om de opnames in APP te verwerken gedaan. En helaas toch weer een slechter resultaat dan ik gehoopt had (zie foto).

Sterrenstelsel M51 in APP gestretcht.

Maar nu zag ik pas dat de opnames wel extreem gestretcht worden en alles slechter lijkt dan het is. Dus vervolgens de tools in APP gebruikt om e.e.a. te corrigeren en voila: het eindresultaat viel me toch niet tegen. Nog even in andere software (PixInsight) wat details verscherpt en ruis verwijderd en toen was ik er toch wel weer content mee.

Eindresultaat M51 Wirlpool Galaxy

Het viel allemaal dus toch wel weer mee. 🙂

 

Edit 27-2: foto toegevoegd van de QHY8pro camera aan de telescoop.

v.l.n.r.
focusser van telescoop
0,8x reducer/flattener
filterwiel
QHY8pro gekoelde kleuren CCD-camera

Share

Comments

 1. Eind goed al goed zullen we maar zeggen. 😀 Mooi resultaat hoor. Helemaal rechtsboven is trouwens ook nog een spiraalstelsel te zien. Weet je welke dat is?

 2. Hoi Jan. Ik had nog nooit gehoord van een gekoelde kleuren-CDD camera. Ja, in jouw vorige blog zag ik het voor ’t eerst voorbijkomen.
  Uit nieuwsgierigheid ging ik toen toch eens ff Googelen hoe zo’n camera er dan wel niet uitziet. Tot mijn verbazing zag ik een soort oculair-achtig ding met een pittige prijskaart.
  Klik ik op jouw link dan zie weer zo’n soort oculair of lens. Op zo’n plaatje kun je de grootte niet goed inschatten.

  Hoe zit dat eigenlijk op je telescoop? Op de bovenste afbeelding zie ik dat rode geval tussen je camera en telescoop.
  Zit op die plek dan de gekoelde kleuren-CDD camera? Het moet wel een flink ding wezen (400 gram)

  Jij hebt echt hele mooie apparatuur waar je met beleid mee moet omgaan. (Mijn telescoop behandel ik soms als m’n metalen mixer met deeghaken. Krachtig, maar goed deeg en bakresultaat)

  Ja, ik snap dat als je zoveel uren daarmee bezig bent geweest dat het balen is. Waar ik een beetje mee in m’n maag zit is dat ik destijds verschillende oculairs gekocht heb (Meade) en een (waardeloze) 2xBarlowlens, maar sinds de Canon 700D doe ik daar eigenlijk niks meer mee.
  De body van de camera zit met een goedkope Chinese (eBay) adapter aan mijn telescoop. Wel redelijk scherpe beelden, maar soms heb ik spijt dat ik niet meteen een Nikon 900P (wondercamera) gekocht heb. Ik zie opnames van de Nikon 900P op YouTube waar mijn telescoop nog een punt aan kan zuigen. Inmiddels zag ik de Nikon 1000P ook al op YouTube.
  Maar echt, dat ding kan inzoomen!!!

  Oh, ik dwaal af.Dus mijn vragen:
  – Waar zit die gekoelde kleuren-CDD camera? Is het een aparte camera of iets dat tussen de camera-body en telescoop zit?
  – Die koeling, zit er een ventilator(tje) in, net als bij een videokaart)? Geen idee.
  Monique Camera on EmojiOne 3.1

  • Hoi Monique,

   ik heb foto van de ‘ camera aan mijn telescoop’ onderaan bericht toegevoegd.

   De camera heeft deze vorm zodat deze ook zonder obstructie in het lichtveld toegepast kan worden op het primaire focuspoint van sommige telescopen waarbij deze in het midden van het lichtveld geplaatst wordt. Toevallig was afgelopen vrijdagavond bij vereniging Christaan Huygens uitleg over zo’n soort telescoop en toepassen van dergelijke (kleuren-) CCD camera’s met zo’n vorm.

   Er zit inderdaad een ventilator in de camera vanwege de koeling.Deze camera kan tot -40 koelen, maar ik stel deze niet verder in dan – 15 gr C. Soms komt het voor dat er vocht in de camera zit waardoor er ijskristallen op de CDD komen. Gisteravond ook het geval, gaat na aantal uren weer weg maar gaat ten koste van kostbare uren die je niet kan gebruiken. Er zit ook silica-gel tabletten in om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Ik moet eigenlijk de camera er meteen weer afhalen en in droge afgesloten plastic doos leggen met extra silica-gel om vochtvorming te voorkomen.

   Soms is een gewone DSLR camera aan de telescoop gewoon veel eenvoudiger…

   • Jan, dank voor je uitleg en foto (duidelijk) en idd handig die vorm. Best een heel gewicht dat er nog zo aan je telescoop hangt. Die 2 elektromotoren moeten dat wel trekken.
    Tja, de bijbehorende software. Die zit bij elke nieuwe camera erbij, maar ik laat zo’n cd gewoon dicht in de verpakking. Eerst even kijken wat het doet. Kan altijd nog.

    Ja Jan, het is echt prachtig om mee aan de slag te gaan. Gewoon veel uitproberen, hoort er ook bij, lekker bezig.

    Ik heb vorige week weer wat uit zitten proberen (tegen beter weten in) Om zo’n 15 mm oculair toch te kunnen gebruiken had ik een verbinding gemaakt met een onderdeel van de Barlow, rondom met tape voor extra versteviging, cameraklem en dat weer met de Chinese adapter aan de Canon 700D (ik denk meer dan 3 kilo)
    Ging ik het uitproberen, krijg ik het niet scherp naar m’n zin. Dus wel dichter op de maankraters, niet scherp genoeg door die vervelende focuslengte vermoed ik (jij hebt daar geen last van ondanks die hele opbouw MoniqueThinking Face on EmojiOne 3.1 )
    Nah, wel lekker bezig geweest, dat dan weer wel Monique Zany Face on EmojiOne 3.1

    Eigenlijk zou een telescoop(buis) het lichaam van een trekharmonica moeten hebben, zodat je nog eens iets kunt uitproberen.

 3. Jan Brandt zegt

  Ha die Jan,

  De historische kreet “Ook Gij, mijn waarde collega AstroBrutus?!” is dezer schone heldere dagen me dunkt zeer op z’n plaats want ik ga zometeen beginnen aan een blogje betreffende het astrofotografische eindresultaat van mijn “avondje buitenspelen onder de sterren”, in dit geval heb ik de open sterrenhoop Messier 67 op de korrel genomen…..ook een mooi plaatje geworden, net zoals die van jou…Hmmmm, zou al dat astrofotografische vakm(J)anschap iets te maken hebben met onze fraaie oerhollandsdegelijke voornamen..hihi??

Speak Your Mind

*