De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) reist van 27 maart tot 3 april 2019 met het Mobiel Planetarium naar scholen in afgelegen gebieden in Namibië. Het project maakt deel uit van de outreach-plannen van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Namibië (UNAM) voor de Africa Millimetre Telescope (AMT), die op de top van de Gamsberg in Namibië zal worden gebouwd als onderdeel van de Event Horizon Telescope (EHT).
Zowel Radboud, UNAM als NOVA ziet het gebruik van het Mobiel Planetarium als een uitstekend middel om (school)kinderen over de hele wereld in contact te brengen met modern astronomisch onderzoek. De Rössing Foundation in Namibië, die verschillende wetenschappelijke projecten op scholen uitvoert, organiseert de reis van het Mobiel Planetarium. Het planetarium wordt ook opgesteld op 27 maart tijdens een AMT-investeerdersevenement dat wordt georganiseerd in samenwerking met Bank Windhoek.
Het AMT-project beoogt de ‘ontbrekende schakel’ te vormen binnen het netwerk van telescopen in het Event Horizon Telescope-project, in een gezamenlijke poging om voor de allereerste keer een zwart gat in beeld te brengen. Het team van het Radboud Radio Lab in Nijmegen werkt nauw samen met hun Namibische partner UNAM, om de Namibische wetenschap, onderwijs en outreach verder te stimuleren in een speciaal programma dat erop gericht is kinderen van alle leeftijden te betrekken en hen op te leiden tot de volgende generatie ingenieurs en wetenschappers.
De reis met het Mobiel Planetarium door Namibië past ook perfect binnen de viering van 100 jaar Internationale Astronomische Unie (IAU). De IAU benadrukt het belang van astronomie voor de samenleving en bevordert wereldwijde samenwerkingsverbanden, ook op het gebied van sterrenkunde-educatie. Het project sluit bovendien aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
Het is belangrijk voor NOVA om andere landen aan te moedigen een project uit te voeren dat zeer succesvol is gebleken in het astronomieonderwijs in Nederland. NOVA stelt de expertise die het de afgelopen jaren heeft opgebouwd met het Mobiel Planetarium-project beschikbaar voor alle IAU-landen. NOVA is in 2010, samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden, gestart met de inzet van drie mobiele koepels in het Nederlandse primair en voortgezet onderwijs. Sindsdien hebben meer dan 300.000 kinderen een show bijgewoond in een van de planetaria. De Namibia-reis kan op Twitter worden gevolgd via @IAU100NL en @africa_mm_tel Bron: Astronomie.nl.
Speak Your Mind