9 december 2023

Beresheet-update: z’n laatste foto én wellicht dat één instrument de crash overleefde

De laatste foto die Beresheet nam. Credit: SpaceIL.

Op 11 april j.l. crashte de Israëlische maanlander Beresheet op de maan, veroorzaakt door een storing die ongelukkigerwijs begon met een door technici gestuurde opdracht aan de boordcomputer. Het resultaat van die storing tijdens de afdaling was dat de Bersheet (‘In den beginne’ in het Hebreeuws) met een snelheid van 134 meter per seconde (bijna 500 kilometer per uur) tegen de maan knalde en een kleine krater veroorzaakte. Hierboven zie je de allerlaatste foto die Beresheet maakte, op 15 km boven het oppervlak. Vreemd genoeg is het niet de laatste foto, die Beresheet naar de aarde stuurde, want een eerder gemaakte foto, waarop de maanrand te zien is, werd naar de aarde gestuurd nádat de foto hierboven naar de aarde werd gestuurd. Toen Beresheet op 7,5 km hoogte was werd die eerder gemaakte foto naar de aarde gestuurd. in de tweet hieronder die je die foto.

Dan is er nog het bericht dat één van de instrumenten aan boord van Beresheet de crash mogelijk heeft overleefd. Het gaat om NASA’s Lunar Retroreflector Array (LRA) instrument, die als een soort piggyback door de Beresheet lander werd meegenomen – je ziet ‘m hieronder.

Credit: SpaceIL

De LRA bevat acht spiegels, die bedoeld waren om andere toekomstige maanlanders te helpen bij de landingen. Het is een zeer robuust instrument, dat een crash mogelijk overleeft heeft. Met het Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) instrument aan boord van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtevaartuig willen ze binnenkort gaan proberen om de spiegels van de LRA te detecteren en ‘contact te krijgen’. Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d