Op 11 april j.l. crashte de Israëlische maanlander Beresheet op de maan, veroorzaakt door een storing die ongelukkigerwijs begon met een door technici gestuurde opdracht aan de boordcomputer. Het resultaat van die storing tijdens de afdaling was dat de Bersheet (‘In den beginne’ in het Hebreeuws) met een snelheid van 134 meter per seconde (bijna 500 kilometer per uur) tegen de maan knalde en een kleine krater veroorzaakte. Hierboven zie je de allerlaatste foto die Beresheet maakte, op 15 km boven het oppervlak. Vreemd genoeg is het niet de laatste foto, die Beresheet naar de aarde stuurde, want een eerder gemaakte foto, waarop de maanrand te zien is, werd naar de aarde gestuurd nádat de foto hierboven naar de aarde werd gestuurd. Toen Beresheet op 7,5 km hoogte was werd die eerder gemaakte foto naar de aarde gestuurd. in de tweet hieronder die je die foto.
Got 2?? confirmation from @ILAerospaceIAI. This is the last image #Beresheet sent to earth before it crashed! Telemetry of moment it was taken not available yet, however, image received in mission control when Beresheet was 7.5? above moon surface
https://t.co/Hq9cSgm9JA pic.twitter.com/9UPQ5jeSZv— Elad Ratson (@EladRatson) 12 april 2019
Dan is er nog het bericht dat één van de instrumenten aan boord van Beresheet de crash mogelijk heeft overleefd. Het gaat om NASA’s Lunar Retroreflector Array (LRA) instrument, die als een soort piggyback door de Beresheet lander werd meegenomen – je ziet ‘m hieronder.
De LRA bevat acht spiegels, die bedoeld waren om andere toekomstige maanlanders te helpen bij de landingen. Het is een zeer robuust instrument, dat een crash mogelijk overleeft heeft. Met het Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA) instrument aan boord van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtevaartuig willen ze binnenkort gaan proberen om de spiegels van de LRA te detecteren en ‘contact te krijgen’. Bron: Space.com.
Speak Your Mind