NASA Kilopower team KRUSTY heeft deze maand de ‘Gears of Government Presisdents Award’ gewonnen. Het KRUSTY (Kilopower Reactor Using Stirling Technology) team, o.l.v. van hoofdingenieur Mark Gibson en Lee Mason, NASA’s belangrijkste technologen voor energie- en energieopslag, ontwikkelt de KRUSTY Kilopower kernsplijtingsreactor, een systeem om op korte termijn een langdurig verblijf op planetaire oppervlakken mogelijk te maken, vooreerst op de maan en Mars. Mark Gibson van het Glenn Research Center te Cleveland van waaruit het Kilopower programma geleid wordt, geeft uitleg in onderstaande video, een beschrijving van het systeem en hoe het een duurzaam verblijf op een andere planeet mogelijk maakt.
NASA’s Glenn Research Center werkt(e) voor de ontwikkeling nauw samen met de DOE (Department of Energy) en Nevada National Security Site te Nevada, bij laatstgenoemde werden de succesvolle testen van het nucleair reactorsysteem uitgevoerd die liepen vaneind 2017 tot maart 2018. Twee jaar aan voorbereiding op de Security Site gingen hieraan vooraf en er waren 100 ingenieurs bij het werk betrokken. Deze gronddemonstraties vonden plaats in het zogeheten National Criticality Experiments Research Center bij het NNSS. In een officiële verklaring van de NNSS staat; “Het omvatte een full-power demonstratie gedurende 28 uur en toonde aan dat het systeem zou kunnen werken onder meerdere systeemstoringen. Uit deze full-power run bleek dat het voor de NASA haalbaar is om kleine splijtingsreactoren te gebruiken om langdurige missies op de maan of Mars uit te voeren,” en verder; “De technologie zou cruciaal kunnen zijn om tegen 2028 een duurzame aanwezigheid op de Maan te vestigen.”
Wat ik mis in het verhaal is wat er zoal gespleten wordt… dat is geen plutonium deze keer maar het gewone ouderwetse Uranium-235.
“The generator uses readily available uranium-235 in a molybdenum alloy.
A uranium core has the additional benefit of avoiding uncertainty in the supply of plutonium. The core of the reactor will be of solid, cast uranium-235 alloy surrounded by a beryllium oxide reflector. This reflector focuses neutron emissions and returns their energy back into the core to minimize nuclear gamma radiation which could impair on-board electronics.”
bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Kilopower
Dat staat vermeld in mijn ABblog recht onder deze, NASA test prototype Kilopower reactor, van 22/11/’17.
Het schiet me weer te binnen….
Jammer dat het op U-235 draait waar je ook bommen mee kan maken, anders hadden we er vast al 1 in de tuin staan.
Koude fusie is het helaas ook niet geworden…., maar dat gaf toch al geen warmte 🙂
Hoi Nico, RTG’s (geen reactor maar wel gevuld met radioactief materiaal) werden soms wel gebruikt als energiebron op aarde bv in de USSR ingezet vaak bij grote installaties als waterkrachtcentrales of afgelegen dorpen, hieronder een bijzonder verhaal over houthakkers in Georgië die een gedumpte RTG ‘vonden’ en meenamen;
https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/Pub1660web-81061875.pdf
In Engeland, zo werd recent bekend, wil men binnen 5 jaar van energie uit steenkool af en inzetten op 50/50 zon,wind/kernenergie overgaan. Zie;
https://www.kernvisie.com/actueel/nieuws/https-www-kernvisie-com-4bee7367-96fe-4990-aa76-655828359968-117-engelse-stroomproductie-straks-zonder-kolen-maar-met-kerneergie-docx.html
Maar als ik het zo lees is NL zich nu aan het oriënteren op een thorium centrale;
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/05/veiligere-kernenergie-kan-maar-komt-het-er-ook-a1587297
Artikel NRC loopt wat achter in de titel… moet zijn, waar blijft de 2e thorium reactor!
De eerste thorium reactor stond al in 1974 te draaien in Arnhem en was ontwikkeld door de KEMA (prof J Went). Dom dat het niet verder is ontwikkeld.
https://nl.wikipedia.org/wiki/KEMA_Suspensie_Test_Reactor
Misschien dom maar had dat tijdens de Koude Oorlog dan niet te maken met die uranium-plutonium cyclus (zie hieronder met die Weinberg affaire) die voorkeur genoot voor centrales boven thorium vanwege de productie van kernwapens of was dit in NL slechts een financiële kwestie dat het stopgezet is?
https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium-based_nuclear_power
Er komt hele harde Gamma straling vrij in 1 van de secundaire producten en dat zou wel eens de nekslag kunnen zijn geweest voor het project en de bijkomstige problemen… (denk aan het RTG verhaal van die houthakkers)
https://www.deingenieur.nl/artikel/thorium-reactor-heeft-nodige-haken-en-ogen#.Wif69YkWnaE.twitter .
Ik kwam het levensverhaal van Prof. Jan Went nog tegen bij het KNAW, maar niet de reden waarom zijn project gestopt is. http://www.dwc.knaw.nl/DL/levensberichten/PE00003786.pdf
Dank voor de aanvullende info Nico!