17 juli 2024

ISS ruimtewandeling in teken van bijzondere handdoek en jarige kosmonaut Alexei Leonov

De Russische kosmonauten Oleg Kononenko en Alexei Ovchinin hebben tijdens hun ruimtewandeling van afgelopen dinsdag 29 mei een handdoek verwijderd van het oppervlak van het Internationaal Ruimtestation welke daar reeds 10 jaar hing. Deze handdoek zal nu onder de loep genomen worden om het te onderzoeken op micro-organismen die zich al dan niet ophouden in de stof, aldus deelde hoofd onderzoek van het Instituut voor Biologie en Geneeskunde van de Russische Academie voor Wetenschappen Svetlana Poddubko recent aan RIA Novosti mee. Tevens werd er bij de ruimtewandeling stilgestaan bij de verjaardag van Alexei Leonov, de eerste ruimtewandelaar ooit.

Zarya module credits; Russian Space Web / NASA

De handdoek is door de Russische kosmonauten verwijderd na hun zes uur durende ruimtewandeling buiten het ISS. De kosmonauten voerden deze EVA uit op dinsdag 29 mei j.l. De handdoek hing er toen reeds tien jaar. Oorspronkelijk was de handdoek bedoeld om de ruimtepakken van de astronauten schoon te maken tijdens hun werkzaamheden buiten het ISS. De handdoek werd na verwijdering in een speciale container gepakt en zal binnenkort naar de aarde worden gestuurd.

Alexei Ovchinin (voorgrond) en Oleg Kononenko aan het werk in Pirs luchtsluis credits; NASA Science blogs

Aan het begin van de EVA brachten de twee kosmonauten een speciale groet aan Alexei Leonov, deze oud kosmonaut werd de dag erop 85 jaar en was de eerste kosmonaut die een ruimtewandeling maakt (18 maart 1965, Voschod 2). ‘Eerste Ruimtewandelaar’ en ‘Gelukkige Verjaardag, Alexei Arkhipovich’ (familienaam van Leonov) luiden de twee tekstjes, zie onderstaande video/afbeelding. De EVA was tevens de 217de sinds het begin van de assemblage van het ISS, in 1998. Kononenko en Ovchinin hebben handrails aangebracht bij het Russische segment van het ISS, deden onderhoudswerkzaamheden, verwijderden experiment hardware en maakten de ramen schoon. Voor Kononenko, commandant van de expeditie 59, was het zijn vijfde ruimtewandeling. Bron; SpaceDaily / AD

Share

Speak Your Mind

*