19 maart 2024

ASTRON geeft de LOFAR radiotelescoop een boost met een nieuw GPU-cluster

De COBALT 2.0 cluster. Credit: ASTRON.

ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, heeft met succes het GPU-cluster van de Low Frequency Array (LOFAR) vervangen. Het nieuwe krachtige cluster, COBALT2.0 is nu klaar voor gebruik en vervangt het oude ‘hart’ van LOFAR. Hierdoor zijn er nieuwe toepassingen met LOFAR mogelijk en is LOFAR klaar voor de toekomst. COBALT2.0 voert de volgende-generatie correlatoren beam-forming toepassing van LOFAR uit, dit vereist een krachtig cluster. Het ontwerp is toekomstbestendig en COBALT2.0 behoort tot de meest energie-efficiënte (groenste) high-performance correlators.
Afgelopen februari ontving ASTRON COBALT2.0, Bossers & Cnossen leverden het cluster in samenwerking met Dell Technologies. Na een periode van software-, conformiteits- en compliancytesten is COBALT2.0 nu klaar voor gebruik. COBALT2.0 maakt de LOFAR Mega-modus (LMM) voor de telescoop mogelijk.
Projectleider René Kaptijn (ASTRON), over het project: “Ik ben ontzettend trots op het team en al het harde werk dat zij hebben gedaan. Dankzij hun vele inspanningen zijn de aanbesteding en het project soepel verlopen. Na al het harde werk is het project nu afgerond en is het systeem in productie!”.

LOFAR-kern in Drenthe. Credit: ASTRON.

LOFAR Mega-modus

LOFAR is ’s werelds grootste radiotelescoop en adresseert belangrijke astronomische vragen op een unieke manier. LOFAR observeert bij zeer lage radiofrequenties (10 – 250 MHz). LOFAR scant de hemel af met behulp van software, in tegenstelling tot traditionele telescopen die hun grote schotels fysiek moeten richten. Het is een van de wetenschappelijke hoekstenen van de internationale radioastronomie. Dankzij COBALT2.0 kan LOFAR parallelle observaties uitvoeren om tegelijkertijd meerdere wetenschappelijke vragen te beantwoorden. Deze nieuwe mogelijkheid staat bekend als de LOFAR Mega-modus. COBALT2.0 verwerkt gelijktijdig datastromen van LOFAR-stations verspreid over Europa.

Technische specificaties van COBALT 2.0

Hardware:

26 Intel Xeon Gold Skylake-SP 6140 CPU’s

96 GByte RAM per CPU

26 NVIDIA Tesla V100 GPU’s

100 Gbps EDR InfiniBand-technologie

Rekenkracht:

63 TFLOPS CPU-rekenkracht

360 TFLOPS van GPU-rekenkracht

Het COBALT 2.0 team. Credit: ASTRON.

COBALT2.0 kan meer dan 1 Terabit per seconde (meer dan 30 miljard monsters) van de LOFAR-stations ontvangen en deze in real time verwerken. Het biedt aanzienlijke extra capaciteit, zowel op het gebied van netwerkbandbreedte als rekenkracht. De extra capaciteit zal worden gebruikt voor verbeteringen van de gegevenskwaliteit. De verhoogde efficiëntie en mogelijkheden van LOFAR als resultaat van COBALT2.0 zullen leiden tot nieuwe ontdekkingen die ons helpen de mysteries van het universum te ontrafelen. Bron: ASTRON.

Share

Speak Your Mind

*