5 december 2023

Nog even over die computer van de Apollo 11

Credits: New-Atlas/NASA

Vanochtend had ik het in m’n blog over de landing van Apollo 11 vijftig jaar geleden op de maan kort even over die computer aan boord van de Apollo 11 Lunar Module Eagle, die de twee astronauten aan boord van de LM er kort na de landing op de maan middels de code 413 fijntjes op wees dat ze geland waren. Die computer was de Apollo Guidance Computer (AGC), die in de jaren zestig ontworpen was door het MIT Instrumentation Laboratory en waarvoor Margaret Hamilton de code had geschreven (een enorme stapel papier, zoals te zien op de foto hieronder).

Credit: MIT Museum

Deze Astroblog van Angele van Oosterom van een maand terug vertelt je er alles over. Waarom ik er over begin is omdat ik onderstaand filmpje van de week tegenkwam, eentje van het televisieprogramma ‘MIT Science Reporter’ uit 1965. Heerlijk om dat soort zwart-wit retrobeelden weer eens terug te zien.

Share

Comments

  1. Jurgen Kobierczynski zegt

    Heb je al eens gekeken naar CuriousMarc op Youtube? (Waarschijnlijk wel, als je zulke dingen zoekt)
    Die werkt samen met verschillende mensen om een originele Apollo computer terug functionerend te krijgen, en het is ze nog ook gelukt ook nog! Ze hadden onlangs nog bezoek gehad van Scott Manley. Er is een hele reeks van de restauratie op het Internet terug te vinden.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d