24 juni 2024

Aanwijzingen gevonden voor bestaan Exo-Io, een vulkanisch actieve exomaan

Impressie van de exoplaneet WASP-49b en een door natrium omhulde exomaan. Credit: Thibaut Roger/University of Bern.

Sterrenkundigen hebben aanwijzingen gevonden dat er rondom de exoplaneet WASP-49b mogelijk een vulkanisch actieve maan draait. In ons zonnestelsel kennen we ook zo’n maan, Io die rondom Jupiter draait en die door de getijdekrachten veroorzaakt door de gasreus van binnen wordt gekneed, waardoor ‘ie constant lava uitspuwt (zie foto hieronder). Een team van sterrenkundigen van de Universiteit van Bern (Zwitserland) heeft de gegevens bestudeerd die van WASP-49b bekend zijn en daaruit kwam naar voren dat er op grote hoogte van de planeet, die een sterk magnetisch veld heeft, natrium en kalium voorkomt. In 2006 – lang geleden alweer inderdaad – hadden Bob Johnson (University of Virginia) en Patrick Huggins (New York University) al eens geopperd dat natrium en kalium op grote afstand van een planeet kan wijzen op het bestaan van een maan in de buurt van de planeet of op een ring van materiaal om de planeet. En die eerste mogelijkheid lijkt nu het geval te zijn bij WASP-49b, die op 550 lichtjaar van ons staat, in de richting van het sterrenbeeld Haas (Lepus). WASP-49 is een gele dwergster.

De enige echte maan Io met bovenin een duidelijk zichtbare uitbarsting van een vulkaan. Credit: NASA/JPL/University of Arizona.

In eenvoudige systemen bestaande uit een ster, een planeet en maan op korte afstand van elkaar zou een maan een stabiele baan kunnen hebben als ‘ie door vulkanische activiteit natrium en kalium uitstoot. Of dat echt het geval is bij de hypothetische maan bij WASP-49b is niet helemaal zeker, maar van de vijf onderzochte exoplaneten met een hoog natriumgehalte is dit wel de planeet met de grootste kans erop. Verder onderzoek aan de ster en z’n planeet moet daar uitsluitsel over geven. Hier het vakartikel over de waarnemingen aan WASP-49b, te verschijnen in the Astrophysical Journal. Bron: NCCR.

Share

Speak Your Mind

*