2 maart 2024

Tweede interstellaire komeet die we kennen heet vanaf nu 2I/Borisov

Komeet 2I/Borisov, gefotografeerd in de nacht van 9–10 september 2019 met de Gemini Multi-Object Spectrograph van de Gemini North Telescope op de Mauna Kea op Hawaï. Credit: Gemini Observatory/NSF/AURA.

De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft besloten om de tweede interstellaire komeet die we kennen te noemen naar z’n ontdekker. Vanaf nu heet ‘ie komeet 2I/Borisov (voorheen bekend als C/2019 Q4). Het was de amateur-sterrenkundige Gennady Borisov die ‘m vanuit z’n MARGO observatorium op de Krim met z’n zelfgebouwde 0,65 cm telescoop op 30 augustus j.l. ontdekte.  2I/Borisov is de tweede interstellaire komeet die we kennen, na 1I/‘Oumuamua. De I staat voor ‘interstellair’, dat wil zeggen dat ‘ie een hyperbolische baan heeft, een baan waarvan begin- en eindpunt ver buiten ons zonnestelsel liggen. Onderzoek afgelopen weken van de NASA JPL Solar System Dynamics Group laat zien dat 2I/Borisov inderdaad een komeet is, dat ‘ie afkomstig is van buiten het zonnestelsel en dat ‘ie er na z’n periheliumpassage langs de zon ook weer uit zal verdwijnen – voorgoed.

De komeet 2I/Borisov zal van noord naar zuid door het vlak van het zonnestelsel trekken. Z’n baan is met groen-blauw weergegeven. Credit: Tony873004 

Op 7 december 2019 zal dat perihelium worden bereikt, als 2I/Borisov op twee Astronomische Eenheid (2 AE, 300 miljoen km) van de zon staat. Dán staat ‘ie ook 2 AE van de aarde. Men verwacht dat de komeet in december en januari op z’n helderst zal zijn. Hij zal dan uitgebreid worden bestudeerd, iets wat met de eerste interstellaire bezoeker 1I/‘Oumuamua, die twee jaar geleden langskwam, minder goed mogelijk was omdat die laat werd ontdekt. Op basis van waarnemingen schat men de grootte van de komeetkern van 2I/Borisov in op enkele kilometers. Met de 10,4 meter Gran Telescopio Canarias op de Canarische Eilanden heeft men een spectrum van de komeet kunnen maken en die blijkt typisch voor een komeetkern te zijn. Bron: IAU.

Share

Comments

  1. Jammer dat we de samenstelling van 2I/Borisov niet kunnen meten:
    ik zag vanmiddag in een documentaire iets over dat alle objecten op Aarde en in het Zonnestelsel maximaal 4,5 miljard jaar oud zijn… (Wat men meette aan de hand van de radioactieve metalen en haar vervalproducten in die objecten).
    Maar dat geldt uiteraard weer niet voor Zwerfkometen ( Zie “Zwerfplaneten” ). 🙂

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*