Afgelopen vrijdag 4 oktober is een verdrag gesloten dat de weg vrijmaakt om de Japanse Kamioka Gravitational-Wave Detector (KAGRA) samen te laten werken met de LIGO en Virgo detectoren om zwaartekrachtgolven te detecteren. KAGRA is een ondergrondse detector in Japan en in de lente is de bouw ervan gereedgekomen. De verwachting is dat KAGRA in december daadwerkelijk kan starten met waarnemen en dat ‘ie dan inspringt in waarneemperiode O3 van LIGO en Virgo, die op 1 april dit jaar startte en die al tientallen detecties van zwaartekrachtgolven heeft opgeleverd, de meesten van botsende zwarte gaten. Met KAGRA zijn er feitelijk vier operationele zwaartekrachtgolfdetectoren, twee in de VS van LIGO, eentje in Italië en dan de laatste in Japan (zie de afbeelding hieronder).
KAGRA is de eerste ondergrondse detector, waardoor wind en seismische activiteit minder invloed hebben op de waarnemingen. Door de toevoeging van nog een zwaartekrachtgolfdetector kunnen de sterrenkundigen de positie van de bron van de zwaartekrachtgolven aan de hemel nog beter traceren. Dat maakt het dan mogelijk om ook andere signalen van de bron te onderzoeken, zoals elektromagnetische straling. De bedoeling is dat in 2025 ook LIGO India wordt toegevoegd aan de set detectoren. Bron: LIGO.
Versterking krijgen van. Er moet toch geen oorlog gewonnen worden zeker ? Oorlog kent alleen maar verliezers. Tot op dit ogenblik nu is dit nog nooit anders geweest.
Instrumenten kunnen ook versterkt worden, dat is toch geen oorlogszuchtige taal? Of moet ik dan per se zeggen ‘het oplossend vermogen kan met KAGRA vergroot worden’?