24 februari 2024

Tentoonstelling en lezingen bij Kosmos: kunst en kennis

In de tentoonstelling Kosmos: kunst en kennis georganiseerd door het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden neemt gastconservator Ewine van Dishoeck, hoogleraar Moleculaire astrofysica aan de Universiteit van Leiden de kijker mee op een verkenningstocht langs de planeten en sterren. Al eeuwenlang is voor sterrenkundig onderzoekers en kunstenaars de kosmos een onuitputtelijke bron van inspiratie en op deze Leidse tentoonstelling, welke op 9 oktober j.l.. zijn deuren opende, komt deze fascinatie uit twee diverse invalshoeken samen. Op deze tentoonstelling komt men werken tegen van internationaal bekende kunstenaars als Wassily Kandinsky, Eugène Brands en Etienne Trouevelot. Hun werken staan naast wetenschappelijke topstukken als maanstenen van de Apollo 17-missie en boeken en telescopen van Christiaan Huygens, Jan Oort en Johannes Kepler. Ook worden er een aantal lezingen georganiseerd.

Oort cloud credits; NASA.gov

De lezingen die verzorgd worden gedurende de tentoonstelling zijn de volgende;

-Radio-astronomie. Zaterdag 2 november van 14:00-16:00 uur. De vroege Nederlandse radio-astronomie: een opmerkelijk succesverhaal, door Astrid Elbers, Universiteit van Antwerpen. Radioflitsen van diep in het heelal, Jason Hessels, van het Anton Pannekoek Instituut en ASTRON.

Kosmologie. Zaterdag 16 november 14:00-16:00 uur. De kosmologie van Willem de Sitter, Jan Guichelaar (UvA). Alles uit Niets, Koenraad Schalm (UL).

Sterrenstelsels. Zaterdag 30 november van 14:00-16:00 uur. Anton Pannekoeks’ marxistische Melkweg, Chaokang Tai (UvA). Individuele sterren in sterrenstelsel: de oorsprong van (bijna) alle chemische elementen, Eline tolstoy.

Kerst. Zaterdag 21 december van 14:00-16:00 uur. De Ster van Bethlehem: een wetenschappelijk kerstverhaal, Rob van Gent.

Den tentoonstelling loopt tot en met 15 maart 2020. Bronnen: NTVN / Rijksmuseum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden

Share

Speak Your Mind

*