18 april 2024

Video: landing X-37B ruimtevliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht na recordvlucht van 780 dagen

Het ruimtevliegtuig X-37B van de Amerikaanse luchtmacht landde drie dagen geleden op zondag de 27ste oktober in Florida na een recordvlucht van 780 dagen waarmee de vijfde ultra-lange vlucht voor de mini-shuttle succesvol afgesloten werd. De X-37B’s Orbital Test Vehicle 5 (OTV-5) landde bij de Shuttle Landing Facility van NASA’s Kennedy Space Center in Cape Canaveral om 3:51 uur lokale tijd. Het ruimtevliegtuig werd ruim twee jaar geleden gelanceerd op een SpaceX Falcon 9-raket op 7 september 2017. Met de succesvolle landing verbrak de OTV-5 het vorige X-37B-missierecord van 718 dagen van de OTV-4-missie in mei 2017. OTV-5 is de tweede X-37B-missie die landt op NASA’s Shuttle Landing Facility (OTV-) 4 was de eerste), met eerdere missies die landden op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië.

X37-B USAF ruimtevliegtuig credits; USAF / Space.com

“De veilige terugkeer van dit ruimtevliegtuig, na het breken van zijn eigen duurzaamheidsrecord, is het resultaat van het innovatieve partnerschap tussen overheid en industrie”, meldde generaal David L. Goldfein, stafchef van de USAF in een verklaring. En vervolgde met de gevleugelde woorden; “The sky is no longer the limit for the Air Force and, if Congress approves, the U.S. Space Force.”* Kortom het vliegtuig biedt ongekende mogelijkheden. De Amerikaanse luchtmacht heeft ten minste twee herbruikbare X-37B-ruimtevaartuigen in haar vloot en beide hebben meerdere vluchten gemaakt. De ruimtevliegtuigen op zonne-energie werden gebouwd door Boeing en zijn voorzien van een miniatuur laadruimte voor experimenten of kleinere satellieten. Ze waren oorspronkelijk ontworpen om tot 240 dagen in een baan rond de aarde door te brengen.” De X-37B blijft het belang van een herbruikbaar ruimtevliegtuig aantonen,” zei de secretaris van de luchtmacht Barbara Barrett in dezelfde verklaring.

Hoewel de luchtmacht heeft aangekondigd dat de exacte aard van de missies geheim is heeft de luchtmacht wel eerder gemeld dat er experimenten zijn uitgevoerd tijdens de vlucht. De OTV-5 vloog ook naar een hogere hellingsbaan dan eerdere X-37B-vluchten, wat suggereert dat het nieuwe experimenten of technologische tests in petto had. Dit werd bevestigd door Randy Walden, directeur van de Air Force Rapid Capabilities Office: “Met een succesvolle landing vandaag, voltooide de X-37B zijn langste vlucht tot nu toe en met succes zijn alle missiedoelstellingen voltooid, o.a. Air Force Research Laboratory experimenten evenals het lanceren van kleine satellieten,” zie ook AB**.” Bron; Space.com

 

*De United States Space Force (USSF) is een zesde divisie van de Amerikaanse strijdkrachten die door de regering Trump wordt gewenst. Tot nu toe voert de Luchtmacht militaire ruimtemissies uit. Ook is het United States Space Command als 11e Unified Combatant Command opgericht, dat de taken van het vorige Air Force Space Command (AFSPC) overneemt. Het fiscale jaar 2020 werd door het Witte Huis in februari 2019 ingediend bij het Amerikaanse Congres. Acht miljard dollar en 15.000 mensen zijn nodig voor de eerste vijf jaar van het USSF.

Op 29 augustus j.l. is in de VS de United States Space Command formeel heropgericht. Dit gebeurde tijdens een ceremonie op het Witte Huis. Het militair ruimtecommando werd in 1985 opgericht om het gebruik van de ruimte door de VS strijdkrachten te coördineren. De opperbevelhebber van US Space Command (CINCUSSPACECOM) fungeerde ook als opperbevelhebber van de binationale VS-Canadese Noord-Amerikaanse Aerospace Defense Command (CINCNORAD), en gedurende het grootste deel van de tijd tijdens USSPACECOM was hij ook de commandant van Air Force Space Command. In 2018 heeft de regering Trump bepaald dat het Amerikaanse ruimtecommando in plaats daarvan opnieuw moet worden gevestigd als een verenigd gevechtscommando eenheid, met volledige verantwoordelijkheden voor ruimtegevechten gehouden onder het Amerikaans strategisch commando. Het USSPACECOMMAND heeft een globaal verantwoordelijkheidsgebied gedefinieerd als het gebied rond de aarde op een hoogte gelijk aan of groter dan 100 km boven het gemiddelde zeeniveau. Bron; Coordinates 9/2019

**https://www.astroblogs.nl/2019/08/18/record-aanstaande-voor-missie-otv-5-van-boeings-x-37b-ruimteshuttle/

Share

Comments

  1. Het bijzondere van dit space tuig is dat het van “koers” kan veranderen waardoor het niet eenvoudig te traceren is.
    zie https://www.popularmechanics.com/military/a28496447/x-37b-disappear/ . Hierin worden 2 Nederlanders (neem ik aan) genoemd die hier een hobby van gemaakt hebben, w.o. ene http://www.marcolangbroek.nl/

  2. Aan het einde van de video zie je vier mensen in nogal extreme beschermende kledig rond het voertuig. Als chemicus vraag ik me af wat daar de reden voor is. Stuwstoffen als dimethylhydrazine zijn wel gevaarlijk, maar zelfs als dat de reden is, dan lijkt het me een vreemde outfit die ze aanhebben.
    Kom er waarschijnlijk toch nooit achter waarom ze dragen wat ze doen. Toch interessant video en bericht. Dank.

Speak Your Mind

*