23 juni 2024

Ultima Thule (waar New Horizons 1 januari langsvloog) heet voortaan ‘Arrokoth’

Dat is ‘m, Ultima Thule, ehh.. nee wacht…Arrokoth. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute /Roman Tkachenko

Eerst heette ‘ie 1110113Y, dat was toen ‘ie in 2014 ontdekt werd met Hubble, toen werd het “Potential Target 1“, oftewel PT1, vervolgens 2014 MU69, toen werd het Ultima Thule, toen werd het nadat de ruimteverkenner New Horizons er op 1 januari van dit jaar langsvloog Ultima én Thule (toen bleek dat het een contact binary was) en vanaf deze week gaat ‘ie door het leven als ‘Arrokoth‘, officieel zelfs 486958 Arrokoth. We hebben het over zes namen voor één en hetzelfde object, het 36 km grote Kuipergordelobject (KBO, Kuiper Belt Object) dat zich in de ijskoude buitenregionen van het zonnestelsel bevindt. Dat de NASA deze KBO plotseling een andere naam geeft is niet voor niets. Het tijdschrift Newsweek was er namelijk achter gekomen dat Nazi’s de naam Ultima Thule hanteren voor het mythische vaderland van het Aryaanse ras. En die link is nou niet echt prettig te noemen, dus vandaar dat de NASA snel een nieuwe naam bedacht, Arrokoth, een woord dat in het Powhatan /Algonquian – dat zijn oorspronkelijke talen die door de vroegere bewoners van Noord-Amerika werden gesproken – hemel betekent. De naam werd voorgelegd aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) en het Minor Planet Center (MPC), en die stemden ermee in. Gisteren werd dat allemaal in Washington in een officiële ceremonie bekendgemaakt. Verandert verder niets aan de KBO, die blijft gewoon rondjes om de zon draaien, het beestje heeft alleen een andere naam gekregen. En nou niet meer van naam veranderen, s.v.p., het is al ingewikkeld genoeg. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Ik vind het jammer dat veel zaken die door Nazi’s als symboliek gebruikt werden meteen taboe zijn. Veel van die termen zijn immers veel ouder dan de Nazi’s en hebben oorspronkelijk helemaal geen negatieve nasmaak. Thule en Ultima Thule waren gewoon de namen voor de mythische onbekende landen in het noorden, oftewel het Arctische gebied. Beide termen komen voor in Oud-Griekse en Romeinse geschriften.

  En de Ariërs hebben echt bestaan als “ras” (niet op de manier hoe de Nazi’s het brachten) en worden tegenwoordig door geschiedkundigen en taalkundigen de “Proto-Indo-Europeanen” genoemd. Inderdaad verre voorouders van de Germanen maar bijvoorbeeld ook van de Hindoes, dus natuurlijk is de Nazi-interpretatie volslagen nonsens. Maar dat die mensen zichzelf “Arya” noemden, kun je niet omheen en is een feit. Komt bijvoorbeeld het woord Iran vandaan (via Aryanam). En het is geen toeval dat het oud-Ierse woord voor “ierland” Eirann is. En in Centraal-Azië had je vroeger een uitgestrekt steppengebied dat Aria heette (heet nu Turan).

  Dus die naamwijziging vind ik een beetje….hmja, wel begrijpelijk en politiek correct, maar niet helemaal terecht als je het puur klinisch en zonder emotie bekijkt. Ineens is de naam van een heel volk dat duizenden jaren geleden geleefd hebben (en duizenden jaren bestaan hebben) én een grote invloed hebben uitgeoefend op de geschiedenis “taboe” verklaart omdat een debiel het een jaar of tien misbruikte.

  Overigens is de nieuwe naam supervet hoor. Arrakoth, dat klinkt als iets uit de Dwergentaal of de Orkentaal in Lord of the Rings. Geeft me in ieder geval een fantasy-vibe. Wel veel contact-binaries zeg, de laatste tijd. Nu even een inhoudelijke sterrenkundige opmerking.

  Contact-binaries in de Kuipergordel, Contact-binary kometen. Je kan verwachten dat de Oortwolk een stuk ijler is dan de Kuipergordel en contact binaries dus veel zeldzamer zijn. En we weten dat kortperiodieke kometen vermoedelijk uit de Kuipergordel komen en de langperiode uit de Oortwolk. Zou dat dan betekenen dat contact-binary kometen allemaal kortperiodiek zijn en uit de Kuipergordel komen? Of is dat kasteelbiertje van net verkeerd gevallen?

 2. Cees Klaris zegt

  @Olaf

  Helemaal mee eens met wat je schrijft. De naam wijziging komt inderdaad over als een paniekreactie en is aan de voorzichtige kant van hoe je de issue zou kunnen benaderen indien dat nodig was geweest. Niemand heeft tot nu toe protest aangetekend dus achteraf kunstmatig de naam tweaken omwille van politieke correctheid is niet progressief genoeg en vestigt de aandacht juist op mogelijke maar onnodige connotaties uit de recente geschiedenis De samengestelde naam wees op het feit dat het object een binary is en was gekozen met gezonde tact en finesse, zoals altijd.

  Proost!

Speak Your Mind

*