29 november 2023

Hersenchip Neuralink getest op varkens; doel is genezen hersenaandoeningen en de mens te laten ‘samensmelten’ met KI

Neuralink is een Amerikaans bedrijf dat tot doel heeft hersencomputerinterface(s) bij mensen te implanteren welke een oplossing moet gaan bieden voor een keur aan neurologische aandoeningen. Het bedrijf Neuralink is in 2016 opgericht, mede door techpionier Elon Musk. Recent gaf Musk een gedetailleerde, bijna twee uur durende presentatie over de doelen en de vorderingen van Neuralink. Tevens toonde hij ook de varkens waarop de Neuralink implantaten getest zijn. Primair, zo benadrukte Musk aan het begin van de presentatie, dient de chip om neurologische aandoeningen zoals alzheimer, dementie en ruggenmergletsel te helpen genezen. De lange termijn doelstelling, aldus Musk, is een brede inzet van de chip. Hierbij denkt hij ook een methode te vinden om bv gedachten via de interface om te zetten in schrift, muziek af te luisteren enz. Uiteindelijk streeft Musk ernaar een soort symbiotische relatie tussen mens en machine te bewerkstelligen, als tegenwicht voor kunstmatige intelligentie, die zoals Musk eerder aangegeven heeft, het gevaar in zicht draagt dat de software hiervan mogelijk de mens de baas wordt.

Elon Musk bij Neuralink presentatie credits; wikimedia commons

Testen op varkens
Primair, zo begon Musk aan het begin van de presentatie op vrijdagavond 28 augustus j.l., is het doel van de chip om problemen in de hersenen helpen op te lossen. HIj voegde hieraan toe dat vroeg of laat praktisch iedereen met een aan de hersenen gerelateerde aandoening in aanrakingkomt  en is een implanteerbare chip een praktische en onzichtbare oplossing. “Een implanteerbaar apparaat kan deze hersenproblemen daadwerkelijk oplossen”, zei Musk op de presentatie. Musk liet op de presentatie een drietal varkens zien waarop de afgelopen maanden testen met de implantaten zijn uitgevoerd. De eerste ‘Joyce’ had geen chip, de tweede ‘Dorothy’ had de chip twee maanden gedragen om aan te tonen dat de chip ook zonder problemen weer verwijderd kan worden. En de derde ‘Gertrude’ was uitgerust met een implantaat dat verbonden was met de snuit. De neurale activiteit van het dier was te volgen in een grafiek. Musk zei tevens dat Neuralink drie varkens had met elk twee implantaten om aan te tonen dat meerdere chips zonder problemen geplaatst kunnen worden. De varkens oogden “gezond, gelukkig en niet te onderscheiden van een normaal varken, aldus Musk.

Operatie
Musk gaf in zijn presentatie aan dat in vergelijking met de hersenchip- en aanverwante technologie die momenteel wordt toegepast en geïmplanteerd, en hoewel inmiddels effectief bewezen bij zo’n 150.000 mensen, de Neuralink-chip veel kleiner en verfijnder is. Om het brein in verbinding te brengen met computers is een eerste stap fijne draden implanteren in de hersenen. Voordat de koppeling mogelijk wordt tussen brein en computer, moet je de hersenactiviteit kunnen uitlezen en vertalen naar een digitale output. Neuralink werkt daarvoor aan draadjes die bijna tien keer dunner zijn dan een mensenhaar. Ze bevatten elektroden die de activiteit van neuronen – zenuwcellen die informatie verwerken en doorsturen – in het brein registreren. Om de draadjes te implanteren, ontwikkelde Neuralink een robot. De Neuralink-chip heeft een grootte van een munt en bevat 1024 fijne elektroden. Ieder elektrode kan tienduizenden neuronen stimuleren. De chip wordt in de schedel geplaatst en wordt draadloos opgeladen. Bij toekomstige klinische testen op proefpersonen zullen eerst een aantal gaatjes in de schedel worden geboord. Een robot moet de elektroden vervolgens heel precies in de hersenen plaatsen. De buigzame elektroden zouden volgens Neuralink minder gevaarlijk zijn dan de elektroden van de huidige hersenimplantaten. Het is het plan om de operatie in een tijdsbestek van een uur uit te voeren, en er is geen algehele anaesthesie voor nodig. Neuralink heeft in het verleden reeds testen bij muizen gedaan en bij primaten waarin het een aap lukte om de gekoppelde computer met zijn hersenen te besturen, zie video. Neuralink gaf vorig aan deze technologie eind 2020 in de eerste proefpersonen te willen testen, maar daar is nog geen goedkeuring voor.

Gedachten lezen
Musk gaf verder aan dat de chip heel breed ingezet kan worden. Ook voor muziek luisteren en, misschien wel als ultieme doel het lezen van gedachten. Met deze technologie wordt het volgens Neuralink mogelijk om door te denken teksten te schrijven, zoals e-mails en sms’jes. Ook zou het in de toekomst mogelijk worden om een nieuwe taal, die de persoon nog niet spreekt, te downloaden. De lange termijn doelstelling is een symbiotische relatie tussen mens en machine bewerkstelligen, dit zou ook enigszins een tegenwicht moeten bieden aan superslimme kunstmatige intelligentie, waarbij het gevaar op de loer ligt dat deze software mogelijk, op wat voor manier dan ook, de mens de baas wordt. Hij heeft de situatie waarin een mens met een ultra-intelligent KI geconfronteerd wordt wel eens vergeleken met het gereduceerd worden tot een huiskat. “I don’t love the idea of being a house cat,” aldus Musk, in een interview net na de oprichting van Neuralink. Ook voor astronauten op verre ruimtereizen zou de Neuralink-chip een handig hulpmiddel zijn. Zie AB 31/7/2019.* Bron; Neuralink webcast / Phys.org /AB / EOS

*https://www.astroblogs.nl/2019/07/31/met-neuralink-voegt-musk-extra-dimensie-toe-aan-een-verblijf-of-mars/

Share

Comments

 1. En voorts: resistance is futile …

  • Erik van der Veen zegt

   Nou ja, misschien is dat dan toch wel het toekomst perspectief dat voor de mens in het verschiet ligt.
   Eén groot collectief, of misschien meerdere hive minds. Geen eigen wil. Ik zou niet durven beweren dat dat geen enorm evolutionair voordeel zou bieden.

   Op zoek naar meer ruimte mbv robotica en generatieschepen door het heelal

   Staat los van of ik dat een prettig vooruitzicht vindt.

 2. De jaren 50 komen weer terug… https://nl.qwe.wiki/wiki/Jos%C3%A9_Manuel_Rodriguez_Delgado
  In dit filmpje laat Delgado een stier flippen in de arena met zijn afstandsbediening. Een klassieker en hij ging nog veel verder met zijn “patienten”. https://www.discovermagazine.com/mind/the-man-who-fought-a-bull-with-mind-control
  Maar goed, sommige aardbewoners (m.n. presidenten) kunnen wel wat extra kunstmatige intelligentie gebruiken.

 3. Of intelligentie tout court.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: