23 juli 2024

Toch geen fosfine in de atmosfeer van Venus?

Credit: Wikipedia.

Op 14 september werd wereldkundig gemaakt dat onderzoekers in de gegevens verzameld met de James Clerk Maxwell Telescoop (JCMT) op Hawaï en het Atacama Large Millimeter Array (ALMA) observatorium in Chili aanwijzingen hadden gevonden dat er fosfine (PH3) in de hogere delen van de atmosfeer van Venus zit. Dat voedde direct het idee dat er in die hogere delen mogelijk microbacterieel leven zou zijn, een producent van fosfine. Vandaag echter komen onderzoekers van de Universiteiten van Leiden, Groningen en Amsterdam tot de conclusie dat er géén fosfine is gevonden. Wat ze deden was nogmaals kijken naar de gegevens die verzameld waren met ALMA bij een frekwentie van 267 GHz. Een statistische heranalyse van die gegevens laat zien dat de betrouwbaarheid van de aanwezigheid van een PH3-lijn in het spectrum van Venus zit slechts 2σ (sigma) is, veel te laag om daar enige waarde aan te hechten (5σ is de grens om als wetenschappelijk bewijs te gelden). Op grond hiervan concluderen ze “We find that the published 267-GHz ALMA data provide no statistical evidence for phosphine in the atmosphere of Venus.” 

Hier het drie pagina’s tellende vakartikel van Ignas Snellen et al, aangeboden voor publicatie in Astronomy & Astrophysics (het moet nog wel worden gepeer-reviewed, een standaard collegiale toetsing). Bron: Astrobiology.

Share

Comments

  1. Etienne Durinck zegt

    Hoe men er met zijn klak naar gooit ? Zo nauw steekt het hier toch niet. Het zijn wel afzonderlijke onderzoeken hierover. En nu maar eventjes de resultaten van een volgend onderzoek afwachten. En ? Misschien meteen terug een tegenspraak ?

  2. Yuri Borisovich Milner had blijkbaar wat investeerders nodig om zijn venus project te faciliteren. Je financiert dan een groep onderzoekers die precies vinden wat je zoekt. Hij heeft een soort compulsieve fascinatie voor Venus. Ik had al meteen een antisceptisch vermoeden bij het zien van die ruisbult… https://breakthroughinitiatives.org/news/31

Speak Your Mind

*