24 mei 2024

NASA’s rover Perseverance is succesvol geland in de Jezero krater op Mars

Het landingsprofiel van Perseverance, de ‘Entry, Descent and Landing. Credit: NASA/JPL-Caltech

Na een reis van 471 miljoen km, die 30 juli 2020 begon met de lancering in Florida en na een zenuwslopende zeven minuten durende afdaling door de ijle atmosfeer van Mars, is NASA’s Marsrover Perseverance vanavond om 21.55 uur Nederlandse tijd succesvol geland in de Jezero krater op Mars. De seven minutes of terror, zoals de fase van ‘Entry, Descent and Landing’ (EDL) ook wel wordt genoemd, zijn door ‘Percy’ goed doorstaan en kort na de landing stuurde de 1025 kg wegende rover met z’n engineering camera de eerste foto naar de aarde, opgevangen met behulp van NASA’s Deep Space Network:

De eerste foto van Mars gemaakt door Perseverance. Credit: NASA/JPL.

Bron: NASA.

 

Share

Comments

 1. Dat was geweldig….. bedankt voor de link in het vorige artikel. Hij zei het zelf al ….. #NasaWorks
  Proost op een mooie, succesvolle missie mét prachtfoto’s én updates via Astroblogs.

 2. Enceladus zegt

  Wat gebeurt er eigenlijk met de Sky Crane? Landt die zelf ook nog enigszins netjes, of laat men die gecontroleerd crashen op een paar kilometer afstand?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Die crasht enkele kilometers verderop. Nee, die heeft geen landingsmogelijkheden.

   • Enceladus zegt

    Toen ze dat voor het eerst gingen doen, vond ik het maar een ontzettend gekunsteld idee. Maar het blijkt uitermate succesvol. Sinds ze deze techniek gebruiken is er geen landing meer mislukt. Eigenlijk zou ESA dit – tegen betaling – moeten overnemen in plaats van het wiel opnieuw proberen uit te vinden.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Erik van der Veen zegt

     Eigenlijk is die skycrane nu pas voor de tweede keer gebruikt… Spirit en opportunity zijn nog met van die grote stuiterballen geland. Curiosity was de eerste die de crane gebruikte in 2012. Mars insight heeft zelf een propulsive landing gedaan voor het laatste stuk van de reis.
     Maar inderdaad het klinkt (bijna letterlijk) als een houtje touwtje oplossing, maar als hij goed werkt. Sowieso wel slim voor de europeanen om zich echt te laten helpen door de amerikanen voor die landing.

     • Enceladus zegt

      Je hebt gelijk, eerder hadden we te maken met die stuiterballen!

      Groet,
      Gert (Enceladus)

 3. Mooi werk! Binnenkort mogen we weer terug naar huis…. https://justoutsidetheboxcartoon.files.wordpress.com/2013/03/img_2093.jpg

 4. Geweldig, was weer een nerveus dagje, ik zat weer met angst en beven te kijken want het blijft een flink risico..

 5. Wybren de Jong zegt

  Grappig hoe jullie adjectieven gebruiken:
  Angele noemt een Chinese video waarop niks bijzonders te zien is ‘spectaculaire video’;
  Arie noemt de landing van de Perseverance rover alleen maar ‘succesvol’.
  Ik zou het liever omdraaien: die Chinese video is ‘succesvol’, de landing van de rover is ‘spectaculair’.

  • Angele van Oosterom zegt

   Misschien puur visueel en qua absolute prestatie niet vergeleken met de Mars2020 landing, maar wel als je beseft dat het voor China de allereerste keer is dat ze een autonome Marsreis ondernemen – feitelijk hun meest ambitieuze deepspace missie tot nu toe en tevens met een van de allerzwaarste Marsprobes gew. 5000 kg. – en dat afzet tegen meerdere landingen op Mars van de VS. (Maar tegen een landing kan uiteraard niets op qua spanning, dat moet Tianwen nog waarmaken…)

Speak Your Mind

*