21 mei 2024

7 april worden resultaten van het Muon g-2 experiment bekendgemaakt – de weddenschappen zijn geopend

Credit: Fermilab/FNAL.

Op woensdag 7 april worden de eerste resultaten bekendgemaakt van het Muon g-2 experiment van Fermilab in de VS. Bij dat experiment kijkt men bij het Fermi National Laboratory in Batavia, Illinois (VS) naar signalen die wijzen op het bestaan van nieuwe deeltjes en natuurkrachten. Dat doen ze door muonen in sterke magnetische velden te bestuderen, de zwaardere variant van elektronen. Bij het Muon g-2 experiment wordt in een grote ring van 14 meter doorsnede (zie foto hierboven) een soort van deeltjessoep gecreëerd, waarin naast echte elementaire deeltjes ook zogeheten virtuele deeltjes ontstaan, kortlevende paren van deeltjes en hun antideeltjes, die na zeer korte tijd weer annihileren en zich omzetten in licht. Die soep is afgelopen tien jaar al vaker geproduceerd en wat daarbij opviel was dat er bij de muonen een soort van anomalie optrad, het magnetische moment van het muon lijkt ietsje pietje af te wijken van de voorspelde waarde volgens het Standaard Model, het model dat de natuurkundigen beschouwen als dé beschrijving van de elementaire deeltjes en de krachten die daartussen plaatsvinden. Het is die anomalie waar het Muon g-2 experiment zich de laatste paar jaren mee bezig hield en waar we 7 april de resultaten van te horen krijgen. Als de anomalie inderdaad bestaat dan zou die wel eens kunnen wijzen op het bestaan van deeltjes die we nog helemaal niet kennen en die ook helemaal niet beschreven worden door SM. Dán hebben we dus voor ’t eerst tastbaar bewijs voor natuurkunde BSM, beyond Standard Model. Niet voor niets dat g-2 één van de parameters is waar natuurkundigen opgewonden van worden. 😀 We zijn benieuwd wat die resultaten zullen zijn. Zodra de geruchtenmachine gaat lopen zullen we ’t hier laten weten!

Bron: FNAL.

Share

Comments

  1. Aanvullend op de blog hieronder nog een zeer informatieve reeks tweets over het Muon g-2 experiment (Klik op de datum/tijd onder de tweet voor de hele collectie).

    • Cees Klaris zegt

      Die link naar de Zurich Physics Colloquium aan het einde van de thread is een hele mooie. Aan de hand van goed volgbare slideshow presentaties worden de ins en outs van de onderzoeken uitgelegd door de mensen direct betrokken bij de experimenten. Geen klaslokaal gevoel wel up to date en volledig. Dan hoor je ook de inside info die nergens anders op de internets te vinden is zoals bijvoorbeeld de allereerste (ooit) simpele visualisatie van het rond klotsen van de muon beam in het super uniformeel gehouden magnetisch veld wat onstaat in de ring en hoe precies en gevoelig de (her)calculaties moeten/kunnen zijn die compenseren voor negatieve factoren die ze proberen uit te sluiten om zo nauwkeurig mogelijk de theorie met de waarnemingen te kunnen vergelijken. Het standaard model wordt vergeleken met Janjira, Het Onneembare Fort dat constant beschoten wordt met steeds groffer statistisch geschut zodat er misschien een weg vrijkomt die wijst op nieuwe natuurkunde. Of helemaal geen nieuwe natuurkunde maar hogere precisie en efficiënte correcties behoren objectief gezien ook tot de mogelijkheden en daar gaat straks op 07/04 de aankondiging over.

      Een volgende video in de lijst gaat over het belang van het onderzoeken van de brede range van het electromagnetisch spectrum wat valt onder gammastraling door een array van speciaal daarvoor ontwikkelde telescopen namelijk de CTA (The Cherenkov Telescope Array). In principe heeft gammastraling geen boven limiet en kunnen de effecten van hoog energetische non-thermische processen alleen op deze manier bestudeerd worden.

Speak Your Mind

*