28 mei 2024

Zestig jaar geleden vloog John Glenn als eerste Amerikaan in een baan om de aarde

Glenn wordt in z’n ruimteschip de Friendship 7 geholpen. Credit: NASA

Vandaag precies zestig jaar geleden – donderdag 20 februari 1962 – vloog John Glenn als eerste Amerikaan in een baan om de aarde. Hij vloog aan boord van de Mercury MA-6 (bijgenaamd Friendship 7) als derde Amerikaan in de ruimte en als eerste Amerikaan in een baan om de aarde. Vóór hem hadden Alan Shepard en Virgil Grissom (net als Glenn deel uitmakend van de beroemde Mercury Seven) ook al in de ruimte gevlogen, maar dat betrof telkens een korte ballistische (suborbitale) vlucht, géén volledige vlucht om de aarde. Glenn landde in de Atlantische Oceaan na drie maal om de aarde te zijn gevlogen met een snelheid van 28.000 km per uur, op een hoogte van 159 tot 265 km boven het aardoppervlak. Glenn bleef tot 1964 voor NASA werken en ging daarna de zakenwereld in.

Hieronder videobeelden van de lancering van Glenn’s Friendship 7 precies zestig jaar geleden. Detail: de capsule werd de ruimte in gebracht met een Atlas ICBM raket – een omgebouwde raket die kernbommen kon vervoeren.

Bron: Wikipedia.

Share

Comments

 1. Toen was ruimtevaart nog zo riskant. Bijna niet voor te stellen waar die astronauten van toen hun moed vandaan haalden.

 2. Gerrit van de Veen zegt

  Fantastisch filmpje over de re-entry van John Glenn! Jammer dat het stopte net voor de splashdown… Geweldig dat mijn generatie dit allemaal heeft meegemaakt… Jongensdromen kwamen uit, de vliegers uit die tijd die de snelheidsrecords als maar braken met hun straaljagers, daar was Glenn al bij als Marine vlieger. Uitmondend in de fameuze raketvliegtuigen van X-1 t/m de X-15, Skyrocket enz… Charles Yeager de iconisch vlieger die met de X-1 op 14-10-1947 door de geluidsbarrière vloog… niets bijzonders meer tegenwoordig!
  Maar het waren onze helden uit die tijd, wiens trotse foto-poses voor hun immense straaljagers tot de verbeelding spraken. Tja fijn dit soort filmpjes en de boeken hierover weer eens uit de kast te halen.

 3. Angele van Oosterom zegt

  Hoi Gerrit, Niels, mooi om altijd te lezen hoe inspirerend deze, inderdaad heroische, eerste missies waren en nog altijd zijn. (Beetje laat) maar misschien is onderstaand verslag over Shepard’s jeugd e.o. nog iets voor jullie,
  https://www.astroblogs.nl/2018/11/18/light-this-candle-de-biografie-en-de-geboorteplaats-van-amerikas-eerste-astronaut/

Speak Your Mind

*