16 april 2024

NASA is van plan dit jaar te beginnen met eerste logistieke missie voor Lunar Gateway

Lunar Gateway, artistieke impressie. Credits; NASA

NASA gaat een buitenpost om de maan bouwen in de vorm van een ruimtestation de ‘Lunar Gateway’. Dit maanruimtestation moet de Artemis maanmissies gaan ondersteunen. Het is de Dragon XL van SpaceX die de allereerste vrachtmissie gaat verzorgen naar de Lunar Gateway. Drie jaar geleden vergunde NASA SpaceX het contract (GLS) voor deze vrachtmissie. Er is inmiddels flink wat tijd verstreken maar recent verklaarde NASA in een paneldiscussie van Space.com dat het verwacht dat eind dit jaar alle seinen op groen gaan om het Dragon XL-vrachtschip te bouwen. De Dragon XL zal gelanceerd gaan worden op een Falcon heavy en zal tonnen aan vracht naar de Lunar Gateway brengen evenals afval weer terug brengen naar de aarde. De vrachtschepen blijven een jaar aangemeerd aan het LG. Deze eerste vrachtmissie is bedoeld om de Artemis 4, een bemande maanmissie, te ondersteunen. Artemis 4 staat gepland om in 2027 gelanceerd te worden. NASA’s Mark Wiese, logistiek manager van Lunar Gateway meende dat het forse uitstel van NASA m.b.t. de eerst logistieke missie komt doordat NASA zich moest concentreren op andere aspecten rondom het maanruimtestation. Maar Wiese verwacht de formele autorisatie – ATP – eind dit jaar. Het contract voor de Dragon XL heeft een doorlooptijd van vier jaar voor de eerste missie.

Wiese meldde tevens dat NASA reeds druk aan de slag is geweest met SpaceX om het ontwerp betreffende de Dragon XL verder te verfijnen, en ook andere toepassingen te onderzoeken die door het ruimtevaartuig mogelijk zouden kunnen worden gemaakt. SpaceX beschreef de Dragon XL als een variant van het bestaande Dragon-ruimteschip, welke ruim vijf ton lading kan vervoeren. Wiese bevestigde dat SpaceX de Dragon XL zal gebruiken voor die eerste missie, maar liet de deur open voor het gebruik van het Starship voor vracht- (en bemande) missies verder in de toekomst.
 
NASA is van plan de Lunar Gateway te gebruiken ter ondersteuning van toekomstige bemande maanlandingen. Voor de modules van de Lunar Gateway zijn meerdere bedrijven bezig. Zo heeft NASA een $375 miljoen contract aan Maxar vergund voor de bouw van de eerste module, een propulsiemodule. Jim Bridenstine, hoofd van NASA vergeleek de Lunar Gateway ooit met de commando- en servicemodules van het Apollo-ruimtevaartuig van een halve eeuw geleden: “Denk aan een klein ruimtestation in een baan rond de maan, een herbruikbare commando- en servicemodule die minstens 15 jaar in een baan rond de maan zal blijven.” Het Marshall Space Flight Center van NASA gaat de LG beheren. Bronnen; Space.com, JeffFoust/twitter, NASA, SpaceX, SpaceNews
Share

Speak Your Mind

*