De vraag is nu: hoe is die reïonisatie via de groeiende bellen precies verlopen en wanneer was het moment dat de bellen elkaar overlapten? Naarmate je verder terugkijkt in de tijd zal je in de EoR nog enkele bellen aantreffen met HII gas, maar verder in de tijd (naa ons toe dus) zullen de bellen groter worden en op een gegeven moment overlappen. Wat de sterrenkundgen daarom deden was kijken met NIRSpec naar de zogeheten Lyman α emissielijn van JADES-GS-z7-LA, een lijn bij een golflengte van 1216 Å die ontstaat als in waterstof een elektron van een hogere toestand naar de grondtoestand gaat. Zowel JADES-GS-z7-LA als een naburig stelsel lijken 720 miljoen jaar na de oerknal niet in staat om met de mate van sterproductie die zij toen kenden een bel van reïonisatie om zich heen te hebben die groter is dan 1 Mpc (=3,2 miljoen lichtjaar). Maar de waarnemingen laten iets anders zien, namelijk dat de bellen toen al 3 Mpc groot waren. Ze concluderen hieruit dat de bellen elkaar op dat moment dus al aan het overlappen waren, zodat ze groter waren dan wat losse sterrenstelsels konden produceren aan formaat bellen.
It is paper day today, and boy JWST is a gift that keeps on giving.
We report the discovery of BOOMING Lyman-alpha emission from an EXTREMELY FAINT galaxy at a redshift of 7.3 (GS-z7-LA) from JADES, lying deep in the reionization epoch!https://t.co/1pDnQIFlJc pic.twitter.com/FRSCMF8CgQ
— Aayush Saxena (@aaysaxena) February 27, 2023
Meer informatie vind je in dit vakartikel: JADES: Discovery of extremely high equivalent width Lyman alpha emission from a faint galaxy within an ionized bubble at z = 7.3, ingediend om te worden gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics.
Bron: Astrobites.
Speak Your Mind