16 april 2024

Donkere materie

Het universum is een uitgestrekte en mysterieuze plek, vol talloze wonderen en fenomenen die wetenschappers en onderzoekers tot op de dag van vandaag verbijsteren. Een van de meest verbijsterende mysteries van het universum is het concept van donkere materie. Alle waarnemingen waarbij donkere materie een rol speelt, duiden er op dat het onzichtbare spul de overgrote meerderheid van alle materie in het universum vormt. Toch blijft donkere materie een grotendeels ongrijpbare en mysterieuze entiteit die ons begrip blijft tarten.

Het bewijs voor donkere materie lijkt overweldigend. De rotatiecurven van sterrenstelsels laten bijvoorbeeld zien dat er meer massa aanwezig is dan zichtbaar is. Ook het zwaartekrachtlenseffect, waarbij het licht van verre objecten wordt afgebogen door de zwaartekracht van massieve objecten ervoor, stelt ons in staat massa’s van sterrenstelsels te meten. En ook daaruit blijkt dat zo’n 85% van de totale materie in het universum onzichtbaar is voor onze telescopen.

Ondanks het overtuigende bewijs voor het bestaan ervan, blijft de aard van donkere materie een mysterie. Wetenschappers hebben verschillende theorieën voorgesteld om de samenstelling ervan te verklaren, waaronder de mogelijkheid dat donkere materie bestaat uit zogenaamde WIMP’s (Weakly Interacting Massive Particles), of exotische deeltjes zoals steriele neutrino’s. Geen van deze theorieën is echter onomstotelijk bewezen. Misschien zitten we er wel helemaal naast en moeten we louter de wetten van de zwaartekracht aanpassen. De zoektocht naar donkere materie blijft echter een van de meest actieve onderzoeksgebieden in de moderne sterrenkunde.

Kijk hier mijn video over donkere materie.

Share

Comments

 1. Mooie video Roy! Knap hoe je het allemaal met plaatjes en filmpjes weet te illustreren.

 2. Ja, leuk om te zien, ik kreeg ineens een ingeving tijdens het verhaal, misschien zit het allemaal in een andere dimensie, die net als bij ons gevuld is met materie en jazeker ook met levende wezens, wij kunnen hen niet zien, maar zij ons ook niet en zij piekeren zich, net als wij, helemaal suf over die ontbrekende materie.
  Gewoon een speelse ingeving van een amateur.

  • Leuk idee Harry! Dan zouden de twee dimensies via de zwaartekracht een interactie moeten hebben. Sterker nog, aangezien zo’n 85% van alle massa ontbreekt, zouden er zo’n 6 verborgen dimensies zijn die elkaars zwaartekracht voelen.

  • Leuk artikel! Mocht dit resultaat kloppen, dan zou dit een deel van de waarnemingen van donkere materie kunnen verklaren. Maar ik zie niet hoe dit alle waarnemingen van donkere materie kan verklaren. Zoals bijvoorbeeld de invloed van donkere materie op oscillaties van baryonen in het vroege universum: https://en.wikipedia.org/wiki/Baryon_acoustic_oscillations
   Maar wie weet maken we nog mee dat het hele mysterie wordt opgelost.

  • Let op, dit gaat over baryonische materie, dus gewone materie, niet over donkere materie. We weten hoeveel gewone materie er moet zijn en we kunnen van die gewone materie zeg hooguit 50% terugvinden. Het is niet zo dat als we die ontbrekende 50% vinden, de hoeveel DM in gelijke of zelfs enige mate omlaag gaat.

Speak Your Mind

*