29 april 2024

Bij een oranje dwergster is de kleinste sterbeving ooit gemeten

Impressie van geluidsgolven die door een ster bewegen. Credit: Tania Cunha (Planetário do Porto – Centro Ciência Viva)/Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço)

Sterrenkundigen zijn er in geslaagd om bij een oranje dwergster de kleinste bevingen te detecteren die ooit zijn gemeten. Het gaat om de ster Epsilon Indi A ( gelegen in het sterrenbeeld Indiaan), een dwergster van spectraaltype K4, een zeer kleine en koele ster. De ster heeft ok twee bruine dwergen als planeet, Epsilon Indi Ba en Epsilon Indi Bb. Door de ster heen gaan geluidsgolven of oscillaties (ook wel p modes genoemd), die met verschillende frekwenties voortbewegen – vergelijkbaar met de bevingen die door de zon gaan. Met de ESPRESSO spectrograaf verbonden aan de VLT van de ESO in Chili kunnen ze asteroseismologie bedrijven en daarmee hebben ze door middel van Doppler-verschuivingen in het spectrum de oscillaties van ε Indi kunnen meten. Daarmee lijkt het nu mogelijk te zijn om sterbevingen te meten bij sterren die een temperatuur hebben van slechts 4.200 K, dat is meer dan 1.000 K koeler dan de oppervlak van de zon. Recent is gebleken dat oranje dwergsterren geschikt zijn om leefbare planeten te herbergen, dat zijn planeten waar de temperatuur precies goed is om water in vloeibare vorm te laten bestaan, een voorwaarde voor het ontstaan van leven. Vandaar dat er veel onderzoek gaande is naar dit type van sterren.

Impressie van het Epsilon Indi systeem. Credit:  International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/Lomberg J.

Meer hierover kan je lezen in het vakartikel van T. L. Campante, H. Kjeldsen, Y. Li, M. N. Lund, A. M. Silva, E. Corsaro, J. Gomes da Silva, J. H. C. Martins, V. Adibekyan, T. Azevedo Silva, T. R. Bedding, D. Bossini, D. L. Buzasi, W. J. Chaplin, R. R. Costa, M. S. Cunha, E. Cristo, J. P. Faria, R. A. García, D. Huber, M. S. Lundkvist, T. S. Metcalfe, M. J. P. F. G. Monteiro, A. W. Neitzel, M. B. Nielsen, E. Poretti, N. C. Santos, S. G. Sousa. Expanding the frontiers of cool-dwarf asteroseismology with ESPRESSOAstronomy & Astrophysics, 2024; 683: L16.

Bron: Universiteit van Birmingham.

Share

Speak Your Mind

*