’s Werelds grootste digitale camera voor sterrenkundige waarnemingen is gereed. De Legacy Survey of Space and Time (LSST) Camera is een 3200 (!) megapixel camera en hij zal verbonden worden aan de Simonyi Survey Telescope van het Vera C. Rubin Observatorium in Chili, dat nu gebouwd wordt. De camera is zo groot als een kleine auto en weegt 3000 kg. De lens aan de voorkant is 1,5 meter in diameter, de grootste lens ooit gemaakt voor dit soort doeleinden. In het brandpunt zitten 201 CCD-sensoren, in een vlak dat zo plat is dat de variatie er minder dan een tiende van de diameter van een haar bedraagt.
De camera zal nu naar de 2737 meter hoge berg Cerro Pachón in the Andes in Chili worden getransporteerd, waar hij later dit jaar aan de Simonyi Survey Telescope zal worden verbonden. De bedoeling is dat ze met deLSST camera in tien jaar tijd miljarden sterren en sterrenstelsels zullen fotograferen om meer te weten te komen over de mysterieuze donkere energie en matetrie in het heelal. Dat zal vooral gebeuren door het waarnemen van zwakke zwaartekrachtlenzen, waarbij zware (clusters van) sterrenstelsels het licht afbuigen van er achter gelegen sterrenstelsels. Ter vergelijking met de huidige grootste astrocamera ter wereld, de Dark Energy Camera (DECam), die telt 570 megapixels. Ook die bevindt zich in Chili en wordt gebruikt voor de Dark Energy Survey (DES).
Hieronder tensloitte nog een video over de tienjarige speurtocht die ze met de LSST gaan ondernemen.
Bron: NOIRLab.
Deze CCD techniek is als eerste door Saul Perlmutter ontwikkeld en heeft hem zijn Nobelprijs opgeleverd. “Late in 1987 Carl and I thus proposed a new project: we would design and build a new wide-field camera, the widest ever with a CCD on a 4-meter class telescope, and develop the software to search through tens of thousands of galaxies in one night. Unlike our previous robotic nearby supernova search, which studied one galaxy in each image, this approach would allow us to look at thousands of much more distant galaxies at a time.” Zie https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2011/perlmutter/biographical/