8 oktober 2024

Eerste lancering commerciële raket vanaf West-Europees grondgebied eindigt in forse explosie

RFA1/second stage, april 2021, Credits; RFA/Senkrechtstarter/Moritz Vieth/wikimediac.

De eerste lancering van een commerciële raket vanaf West-Europees grondgebied, een testrakettrap, de RFA-ONE, ontwikkeld door het Duitse bedrijf Rocket Factory Augsburg, is afgelopen maandag 19 aug. j.l. geëxplodeerd op een Schotse ruimtehaven op de Shetlandeilanden. De test was bedoeld om de basis te leggen voor een geplande debuutlancering eind dit jaar. Deze rakettrap van RFA voerde reeds in mei 2024 een statische vuurtest uit met vier motoren op deze ruimtehaven (Eng. spaceport), genaamd Saxavord. De explosie van afgelopen maandag maakte helaas een dramatisch einde aan de raket. Het SaxaVord Spaceport, is een nieuwe faciliteit die wordt ontwikkeld op de Shetlandeilanden, en bevindt zich zo’n 160 km ten noordoosten van het Schotse vasteland. Een video die door de BBC is gepubliceerd, toont de raket die in vlammen opgaat na een explosie vanaf de basis van de raket. Reuters plaatste ook een video van de explosie op X, waarin de eerste momenten van de explosie te zien zijn voordat vlammen en rook de teststand verduisterden.

RFA/TheTelegraph plaatste een verklaring op X na het incident, of zie hier, waarin werd opgemerkt dat er geen personeel gewond raakte, maar dat de anomalie “leidde tot het verlies van de trap.” Het bedrijf werkt nu samen met SaxaVord Spaceport om de anomalie te onderzoeken. De Britse Civil Aviation Authority heeft ook een verklaring gepubliceerd waarin staat dat het “in contact staat met de betrokkenen om ervoor te zorgen dat de industrie de hoogste veiligheidsniveaus blijft bieden.” Het SaxaVord Spaceport wil de eerste volledig gelicentieerde verticale orbitale lanceerfaciliteit in West-Europa worden en kreeg eind 2023 een licentie om maximaal 30 voertuigen per jaar te lanceren. Rocket Factory Augsburg wilde een van de eerste bedrijven zijn die vanaf de nieuwe ruimtehaven zou lanceren met zijn RFA ONE-raket. RFA heeft eerder verschillende ‘hotfire’-tests uitgevoerd, waaronder een in mei 2024 waarbij dezelfde rakettrap vier van zijn negen Helix-motoren afvuurde. Het is niet bekend hoeveel motoren er gisteren bij de catastrofale test zijn afgegaan.
Het SaxaVord is een van de twee concurrerende lanceerplatforms in Schotland, en heeft partnerschappen met diverse bedrijven die kleine satellietlanceerinrichtingen ontwikkelen, waaronder het Britse Skyrora, het in Duitsland gevestigde HyImpulse, Augsburg Rocket Company en de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartgigant Lockheed Martin

Andøya Spaceport Credits; wikimedia commons

Vorig jaar schreef ik reeds over het Spaceport Cornwall, en wel over de eerste satellietlancering die vanaf West-Europese bodem zou gaan plaatsvinden, destijds vanaf het Britse Spaceport Cornwall. Virgin Orbirt voerde deze satellietmissie gedoopt ‘Start Me Up’ uit, als eerbetoon aan de rockband The Rolling Stones. Deze ‘Start Me Up’-ruimtemissie gebruikte een gerecyclde Virgin Atlantic Boeing 747-vliegtuig ‘Cosmic Girl’ om de LauncherOne-raket te lanceren. De CAA koos voor Virgin Orbit de luchthaven Newquay van Cornwall, en de LauncherOne-raket had negen satellieten aan boord.  De CAA zei dat het bedrijf van Richard Branson aangetoond had dat het “alle redelijke stappen heeft ondernomen om ervoor te zorgen dat de veiligheidsrisico’s die voortvloeien uit lanceringsactiviteiten zo laag zijn als redelijkerwijs mogelijk is,” zie ook Dan Hart, CEO VO’s verklaring. Helaas mislukte de vlucht van VO, vanwege een defecte brandstoffilter, zie ook dit artikel in The Guardian.

Ook andere Europese landen treffen voorbereidingen voor lanceringen naar de ruimte. Noorwegen, zie hier, heeft in 2021het Andøya Space Center geselecteerd als lanceerbasis. De basis wordt omgebouwd tot ‘Andøya Spaceport’. Erna Solberg, destijds premier van het land, liet destijds in een verklaring weten het project te steunen. Naast Schotland streeft ook Zweden ernaar satellieten te gaan lanceren vanaf eigen bodem. Zweden heeft plannen geuit een satelliet te lanceren vanuit het Esrange Space Center. Het Italiaans ruimtevaartagenschap (ASI) heeft in 2021 aangegeven suborbitale ruimtevluchten vanaf eigen bodem te willen gaan uitvoeren, zie ook deze Astroblog. Het plan is om de luchthaven van Taranto-Grottaglie, in de regio Puglia, om te bouwen tot ruimtehaven vanwaar zowel wetenschappelijke als toeristische ruimtereizen gelanceerd kunnen worden. Bronnen; Space.com, Reuters, BBC, AndoyaSpaceCenter, Virgin Orbit, Business Insider, Video credits; Tom Dune

Share

Speak Your Mind

*