23 mei 2018

Glinstering van vloeibaar methaan op Titan gezien

Een glinstering op Titan

Het vermoeden bestaat al jaren dat er meren vol met vloeibaar methaan op Titan zijn, de grootste maan van Saturnus. Maar de foto hiernaast van een glinstering van

Reacties

 1. ik vind het heelal toch zeer fascinerend!

 2. Volgens mij is het meeste methaan (aardgas) op aarde afkomstig van fossiele plantenresten. Betekent deze glinstering een glinstering van hoop voor iedereen op zoek naar buitenaards leven? Maar hoe kan dat dan, want het is daar volgens mij vrij koud (kookpunt methaan is -161 °C)?

 3. cor klaver zegt:

  Volgens de berichten zou er veel ethaan in de atmosfeer van Titan voorkomen.Hoe kan het dan dat de aangetoonde meren op Titan uit methaan bestaan? Immers, ethaan is zwaarder dan methaan en zou zich dus eerder moeten afzetten.
  Wie het weet mag het zeggen…

 4. Cor, soortelijke massa heeft geen enkele betekenis.

  Het verschilt voor elke stof, bij welke temperatuur en atmosferische druk het vast, vloeibaar of gas is. Vast is dan ijs. Je kan dit voor zo´n beetje elke stof vinden, en ze noemen zo´n plot een fasediagram.

  Ik kan een voorbeeld geven. Op Mars kan het in diens zomer op de evenaar zomaar 20 graden celcius zijn. Maar als je daar een blok waterijs neer zou leggen, gaat het accuut over van ijsvorm in gasvorm, waterdamp. Dat komt omdat de druk van de atmosfeer zo laag is, dat water simpelweg niet in vloeibare vorm voor kan komen. Dus bij het ontdooien slaat het gewoon die stap over.
  Hier op aarde kan je dat truukje doen met droog ijs, CO2 ijs. CO2 kan hier niet als vloeistof bestaan in de buitenlucht, dus gaat het van ijsvorm direct over in gasvorm.

  Voor Titan zal je de fasediagrammen errbij moeten pakken voor ethaan en methaan. Daar kan je dan uit aflezen waarom methaan daar vloeibaar is en ethaan gas. Ik heb het zelf nog niet gechecked, dus er kan iets anders aan de hand zijn. Maar ik denk dat je hiermee al een antwoord kan vinden op je vraag.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fasediagram

Laat wat van je horen

*