18 juli 2018

Gaswolk BYF73, een zware ster in wording

HCO+ en H13CO+ moleculen in BYF73

De reusachtige interstellaire gaswolk heet BYF73 en hij/zij/het bevindt zich 8.000 lichtjaren van ons vandaan in het zuidelijke sterrenbeeld Kiel (Carina). Met behulp van de ‘Mopra’ radiotelescoop van het Australische CSIRO1 hebben sterrenkundigen ontdekt dat die gaswolk bezig is gravitationeel in te storten. Dat gebeurt vaker, maar deze wolk is zo groot en massief dat zich een ster aan het vormen is die wel tien of meer zonmassa’s zwaar zal worden. De vorming van dergelijke mastodonten onder de sterren is nog niet eerder waargenomen. Met de 22 meter radiotelescoop zag men twee moleculen in de 3 lichtjaren grootte wolk, te weten HCO+ en H13CO+. Met name de spectrografische waarnemingen van het HCO+ molecuul wezen op temperaturen en snelheden die duiden op invallend gas. Aanvullende waarnemingen met de optische 3,9m Anglo-Australian Telescope (net als Mopra in de Australische provincie

Noten
  1. Da’s de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.