20 juli 2018

Radar Mars Express vindt bewijs voor vroegere oceaan op Mars

Impressie van de Oceanus Borealis, de oceaan op het noordelijk halfrond van Mars

De Europese sonde Mars Express, die sinds Eerste Kerstdag 2003 om de Rode Planeet cirkelt, is er in geslaagd om bewijs te vinden voor een oceaan die er vroeger op het noordelijke halfrond van Mars moet zijn geweest. Met hulp van de radar aan boord van de Mars Express vond men afzettingen tientallen meters onder het oppervlak van Mars, binnen een gebied waar men eerder al de kustlijnen van deze Oceanus Borealis

Reacties

  1. Olaf van Kooten zegt:

    Tsja ik denk dat al dat water nog steeds als ijs aanwezig is. Flinke delen van Mars hebben een permafrostlaag in de bodem. Als je al dat ijs bij elkaar optelt, krijg je denk ik voldoende water voor een oceaan (?)

  2. Zou best kunnen ja. Het ijs van de kap op de zuidpool is al zo dik, dat als het zou smelten Mars 11 meter onder water zou staan, aldus Wikipedia. Twee poolkappen plus die permafrostlaag, moet toch voldoende zijn om te verklaren waar het water van die oceaan is gebleven.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.