21 mei 2018

Maak een toer door de oudste overblijfselen van de oerknal


Sinds een poosje is er een website, waar je een toer kunt maken door de oudste overblijfselen van de oerknal, waarmee het heelal 13,7 miljard jaar geleden begon: Big Bang Registry. Die oudste overblijfselen worden gevormd door de fotonen, die 380.000 jaar na de oerknal op het moment van ‘de laatste verstrooiing’ de vrijheid kregen om ongestoord door het heelal te reizen. Die fotonen hadden op dat moment een temperatuur van 3000 Kelvin. Door de expansie van het heelal koelden ze langzaam af en nu – 13,7 miljard jaar later – zijn ze afgekoeld tot

Reacties

  1. Jos Haring zegt:

    Leuke site… maar je kunt deze views en nog vele anderen ook bekijken met Microsofts World Wide Telescope (WWT), gratis te downloaden. Het bevat zo’n beetje alle bekende surveys die er zijn en biedt meer dan bijvoorbeeld Google Sky (de pc-versie, natuurlijk niet Google Sky Maps voor Android – dat is speelgoed). Ik heb het nu een paar jaar en het bevalt me heel goed!

Laat wat van je horen

*