24 februari 2018

Heeft de maan een atmosfeer? Jazeker!

maan en telescoop

De maan: een koude en dorre wereld, zonder water of een atmosfeer. Dat was althans het oude beeld op onze naaste buur. Klopt dat wel? Enkele jaren geleden werd voor het eerst water aangetroffen op de maan, dat in ijsvorm lag opgeslagen in enkele poolkraters die in eeuwige duisternis gehuld zijn. Nu blijkt de maan ook een atmosfeer te hebben! Een onvoorstelbaar ijle atmosfeer, maar toch.

De dichtheid bedraagt zo’n 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter. Dat lijkt heel wat, maar hier op aarde bedraagt de dichtheid 10.000.000.000.000.000.000 deeltjes per kubieke centimeter! Desondanks is de dichtheid van de maanatmosfeer hoger dan verwacht: het komt overeen met de dichtheid van de buitenste aardatmosfeer, ter hoogte van het internationale ruimtestation ISS.

Ook is de samenstelling van de maanatmosfeer merkwaardig: het bestaat vooral uit kalium en natrium, stoffen die in gasvorm nergens anders voorkomen (behalve op Mercurius).

Reacties

  1. Volgens mij wordt zo’n uiterst ijle atmosfeer een exosfeer genoemd.

Laat wat van je horen

*