17 juli 2018

Quasars remmen de stervorming in de hen omringende sterrenstelsels

Impressie van een quasar, ULAS J1120+0641

Impressie van een quasar, ULAS J1120+0641

Sterrenkundigen van de Universiteit van Darmouth hebben ontdekt dat quasars de stervorming in de hen omringende sterrenstelsels door hun straling erg af kunnen remmen. Quasars zijn de actieve kernen van sterrenstelsels – Active Galactic Nuclei (AGN) worden ze ook wel genoemd – wiens kern een superzwaar zwart gat bevat, waarvan de roterende accretieschijf gevoed door gas uit zijn omgeving heel veel straling uitzendt, van radiostraling tot en met gammastraling. De hoeveelheid straling is enorm: het kan duizenden keren intenser zijn dan het licht van alle miljarden sterren van een sterrenstelsel. De sterrenkundigen

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.