22 juli 2018

ALMA ontdekt een grote, hete cocon rondom een embryonale ster

Artistieke impressie van protoster MM3

Artistieke impressie van de protoster MM3.

Een team van astronomen hebben gebruik gemaakt van de ALMA-radiotelescoop om een jonge protoster te vinden die omgeven wordt door een opvallend grote hete wolk. Deze hete wolk is zo’n 10 keer groter dan wat verwacht mag worden van een jonge zonachtige ster. Hete moleculaire wolken rondom protosterren worden “hete kernen” genoemd, maar dit moet je niet te letterlijk nemen: de temperatuur is hier zo’n -160 graden Celsius. Dat is nog altijd zo’n 100 graden heter dan een “gewone” moleculaire wolk.

De protoster staat bekend als MM3 en de omringende hete kern is 240.000 AU lang (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon) en dat is veel groter dan een typische hete kern, die vaak niet groter worden dan een paar honderd AU. Maar waarom is deze zo groot? Het is mogelijk dat MM3 simpelweg veel meer energie uitstoot dan een normale protoster. Maar hoe kan een protoster

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.