18 juli 2018

Kleine spaceshuttle komt naast de landingsbaan terecht

Dream Chaser

Left landing gear tire visibly failed to deploy as private Dream Chaser spaceplane approaches runway at Edwards Air Force Base.

Een nieuwe, kleine shuttle van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is zijn eerste testvlucht afgelopen weekeinde niet geheel ongeschonden doorgekomen. De Dream Chaser, die over vier of vijf jaar in staat moet zijn astronauten naar het internationale ruimtestation ISS te brengen, kwam stuiterend tot stilstand naast de landingsbaan.

Een helikopter liet de Dream Chaser zaterdag van een hoogte van ruim 3800 meter vallen om de vrije val te simuleren. Het ging lange tijd goed, totdat het landingsgestel moest uitklappen. De wielen aan de linkerkant klapten te laat uit, waardoor de Dream Chaser naast de landingsbaan belandde.

De schade viel volgens ingenieur Mark Sirangelo mee. Het landingsgestel is niet afgebroken en zelfs het wiel is niet vernield. Ondanks de onfortuinlijke storing vond Sirangelo de test een succes. Zodra de Dream Chaser is opgelapt kan hij worden ingezet voor verdere proefvluchten.

De Dream Chaser is

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.