22 juli 2018

Waarom hebben manen niet hun eigen manen?

moon satellites

Heb je jezelf ooit de vraag gesteld waarom manen zelf geen manen kunnen hebben? Deze vraag wordt behoorlijk vaak gesteld, maar het antwoord is behoorlijk complex. Vooral als je de mechanica van zo’n stelsel probeert te visualiseren. Toch zal ik een poging wagen 😀

Technisch gezien zit ALLES in een omloopbaan rond IETS. De aarde, de zon en de planeten draaien allemaal rondom de centrale massa van het zonnestelsel – de maan draait rond de aarde en de aarde draait rond de zon. De zon draait z

Reacties

 1. A3aan v.d.B. zegt:

  Eerlijk gezegd, Olaf, denk je aan een zon, planeten en maan. Maanmaan, aardig gevonden trouwens, het is niet bij mij opgekomen, e.e.a. is mij inderdaad duidelijk(er) waarvoor mijn dank.

 2. Je moet er maar opkomen Maan-maan. Die van “De effecten op de maan…” kan een bult van wel 20 meter ontstaan. WoW, dat wist ik nog niet, niet op die manier bedoel ik dan. Ik had wel eens een animatiefilmpje gezien over het ontstaan van die “bulten” middenin kraters maar dat kwam door het na-effect van inslag.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Hetzelfde effect komt voor bij synchrone manen van gasplaneten. Ook hier worden bulten gevormd, maar dan zo groot dat de gehele maan constant van vorm verandert (Io, dat uit gesteente bestaat en dus extreem vulkanisch is, en Enceladus, dat vrijwel geheel uit water(ijs) bestaat en dus bedekt is met geisers), of waarbij bulten zoals bij onze maan voorkomen, maar dan gekoppeld aan vervormingen in de mantel (Europa, Ganymedes, Titan, Triton). Hierbij komt o.a. puur door wrijving warmte vrij, wat zorgt voor (cryo)-vulkanisme.

 3. Gert1904 zegt:

  De getijden op onze Maan hebben niét te maken met het feit dat de maan steeds dezelfde kant naar de Aarde laat zien.

  Dat doet hij namelijk niet.

  De Maan roteert eenparig om zijn as. Hij beweegt, echter, in een elliptische baan (e= 0.0549). Zie de Wikipedia:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Moon

  en ook dit verhelderende artikel van Arie van vorig jaar:

  http://www.astroblogs.nl/2012/12/30/de-maanfasen-in-2013/

  Dít veroorzaakt de vervorming van de Maan. Die 20 meter heb ik niet gecontroleerd.

  **

  Over het vulkanisme op Io een soortgelijk commentaar mijnerzijds:

  http://www.planetaryexploration.net/jupiter/io/tidal_heating.html

  **

  Voor het eigenlijke onderwerp van het artikel is deze link van belang:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hill_sphere

  **

  Ik krijg de indruk dat 50.000 km/h (= 50.000 kilometer per uur) uit het bronartikel in het artikel abusievelijk vertaald is door 50.000 km hoogte.

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Je hebt gelijk: 50.000 km moet 50.000 km/u zijn. Betreffende de getijden: ik heb het letterlijk overgenomen van de bron, ik had inderdaad eerst wat backgroundchecks moeten uitvoeren.

   De bron zegt: “The effect of having the same side of the Moon facing us at all times is what causes the daily tidal changes in the ocean. But it also has more profound effects on the Moon; it creates a bulge of 20m”

   Maar goed, excuses dus, voor een artikel met een aantal flinke fouten.

 4. Enceladus Enceladus zegt:

  Interessant! Is ook bekend hoe groot een Maan-maan in theorie zou kunnen zijn? Met andere woorden: zouden we bij volle maan en heldere hemel met het blote ook transities kunnen waarnemen?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.