21 juli 2018

Bijzondere en zeldzame dubbelsterren ontdekt

AM CVn progenitor

Halverwege de twintigste eeuw is een ongebruikelijke ster ontdekt in het sterrenbeeld Canes Venatici (Latijn voor “jachthonden”). Jaren later werd bekend dat deze ster, die AM Canum Venaticorum (AM CVn) wordt genoemd, feitelijk uit twee sterren bestaat. Beide objecten draaien in slechts 18 minuten om elkaar heen en produceren vermoedelijk zwaartekrachtgolven – rimpels in de ruimtetijd die voorspeld zijn door Einstein, maar nooit daadwerkelijk zijn gedetecteerd.

De naam AM CVn is het prototype geworden van een geheel nieuwe klasse van objecten, waarin een witte dwergster materiaal overhevelt van een andere witte dwergster!1 Sterren in AM CVn-stelsels draaien razendsnel om elkaar heen, vrijwel altijd minder dan een uur en in

Noten
  1. Witte dwergen zijn de dichte restanten van zonachtige sterren die zijn ingestort tot de grootte van de aarde []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.