20 juli 2018

Kinetisch SZ-effect voor het eerst in individuele cluster gemeten

MACS_J0717+3745

Voor het eerst zijn sterrenkundigen erin geslaagd om in een individueel object het zogenaamde kinetische Sunyaev-Zel’dovich (SZ) effect te meten, een in 1972 door de Russische natuurkundigen Rashid Sunyaev en Yakov Zel’dovich voorspeld effect waarbij de fotonen van de kosmische microgolf-achtergrondstraling een verandering van hun energie ondergaan doordat ze onderweg naar aarde zware clusters van sterrenstelsels passeren, die vol met hete elektronen zitten. Bij dat kinetische SZ-effect is het de beweging van de elektronen in de cluster die effect heeft op de fotonen. Al sinds de jaren tachtig is een variant van het SZ-effect waargenomen, niet het kinetische maar het thermische SZ-effect. Die laatste ontstaat als de fotonen door de elektronen verstrooid raken en iets in energie toenemen (zie afbeelding hieronder).

sze_schema

Een team van sterrenkundigen onder leiding van

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.