20 juli 2018

3D-kaart gemaakt van stukje heelal op 11 miljard lichtjaar

cosmic web on 11 billion light years

Het universum is op de allergrootste schaal opgebouwd uit een enorm netwerk van filamentaire structuren die samen het zogenaamde kosmische web vormen. De draadachtige filamenten bevatten donkere materie, interstellair gas en sterrenstelsels en kunnen letterlijk miljarden lichtjaren lang zijn. Ook ons melkwegstelsel maakt onderdeel uit van dit web.

Een team van astronomen heeft nu een driedimensionale kaart gemaakt van het kosmische web op een afstand van 11 miljard lichtjaar, toen het heelal slechts een kwart van de huidige leeftijd had. Dit hebben ze ongeveer gedaan zoals een CT-scan 3D-foto’s kan maken van het menselijke lichaam aan de hand van r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.