19 juli 2018

Vingerafdrukken op Mars verraden uitgebreid grondwatersysteem

promovendus Wouter Marra van de Universiteit Utrecht.

promovendus Wouter Marra van de Universiteit Utrecht.

In zijn vroege jaren bevatte de planeet Mars veel grondwater wat regelmatig naar het oppervlak stroomde. Dit blijkt uit observaties en experimenten van promovendus Wouter Marra van de Universiteit Utrecht. Het water in de grond was vloeibaar ongeacht het klimaat en was voor lange tijd de belangrijkste bron van water op Mars. Marra promoveert op 22 mei om 14:30 in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
Het oppervlak van Mars toont diverse sporen van het verleden, zoals vulkanisme en het voorkomen van water. De vroegere aanwezigheid van water is duidelijk en een belangrijke vraag is waar het water vandaan kwam. Nu blijkt uit het promotieonderzoek van Wouter Marra dat veel van de sporen die wijzen op een watercyclus zijn gevormd door grondwater dat om verschillende redenen aan het oppervlak kwam.

Vrijwel geen vloeibaar water

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Was het niet zo dat er aanwijzingen waren dat er van nature bepaalde anti-vries-stoffen voorkomen in het water op Mars en dat er dus zelfs vandaag de dag toch nog vloeibaar water op de planeet mogelijk is?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Enceladus Enceladus zegt:

  Inmiddels teruggevonden waar ik dat gelezen had: http://www.scientias.nl/als-de-nacht-valt-ontstaat-mogelijk-vloeibaar-water-op-mars/

  groet,
  Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.