19 juni 2018

Zo zag Planck gas, stof en magnetische turbulentie in Orion

orion

Als je naar bovenstaande foto kijkt heb je niet direct het idee dat je kijkt naar het sterrenbeeld Orion. Het ziet er meer uit als een impressionistisch schilderij dan een deel van de sterrenhemel. Bij Orion denk je meer aan foto’s zoals deze:

orion_foto

En toch is die foto bovenaan het deel van de sterrenhemel met daarin Orion. De foto is gemaakt met de Europese Planck satelliet, die tussen 2009 en 2013 de gehele sterrenhemel scande om de kosmische microgolf-achtergrondstraling in kaart te brengen, de straling die een restant is van de hete oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond. Wat Planck op de foto in beeld heeft gebracht is een mix van gas en stof in Orion en de magnetische turbulenties die daar plaatsvinden. Zoals we weten is Orion een ware kraamkamer van sterren, die ontstaan door inkrimping van de moleculaire wolken van gas en stof. De roodbruine delen

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.