20 juli 2018

Dawn ziet regelmatig dampen komen uit krater Occator op Ceres

kraterOccator

Ceres met de grote krater Occator, waarin zich de mysterieuze lichte vlekken bevinden. Dawn nam deze foto op 9 juni op een hoogte van 4400 km.

Gisteren was de start van het

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Als het watermoleculen zijn, dan duidt dat toch op geologische activiteit, want dan is er kennelijk een warmtebron op Ceres. En Ceres wordt niet ‘gekneed’ door de aanwezigheid van een grote planeet (zoals Jupiter zijn manen kneedt). Ik neem aan dat Dawn straks in zijn laagste orbit in staat is om watermoleculen te detecteren? Als dat het geval zou zijn, dan kan echt onze hele theorie over het ontstaan van het zonnestelsel op de schop.

  En het begrip ‘goldilock zone’ kan dan ook herzien worden, want als een dwegplaneet als Ceres een warmtebron kent, dan kan echt elke planeet en dwergplaneet kennelijk na 4,5 miljard jaar nog warmte hebben en dus een mogelijke plaats voor leven zijn.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Frank Helmich zegt:

  Laten we niet vergeten dat water op Ceres is waargenomen met Herschel/HIFI (Een SRON instrument): http://www.nature.com/nature/journal/v505/n7484/full/nature12918.html

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Oké, waterdamp dus op Ceres. Volgens Wikipedia is de maximale temperatuur van het oppervlak dat naar de zon is gericht ongeveer 235 K (circa -38°C). Waterdamp op Ceres betekent dus geologische activiteit of hoe dan ook een andere warmtebron.

   Ik snap niet dat hier nog niet meer publiciteit aan is gegeven want volgens mij is er dan echt iets heel bijzonders aan de hand! Hoe kan een dwergplaneetje met een diameter van nog geen eens duizend kilometer in hemelsnaam na 4,6 miljard jaar nog van zichzelf warmte produceren?

   En als Ceres dat kan, dan zou het mij ook niet verbazen als dat jonge, nog geen 100 miljoen jaar oude oppervlak van Pluto ook het gevolg is van een warmtebron in die (dwerg)planeet.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Ja klopt, bedankt voor deze aanvulling Frank! Water op Ceres geeft zoals Gert zegt inderdaad de mogelijkheid dat er leven voorkomt, zoals eerder al betoogd. Zou mooi zijn als Dawn daar meer over te weten komt.

 4. Kan me voorstellen dat ze de zout verklaring aannemelijker vinden. Sublimatie bij die temperaturen lijkt me onwaarschijnlijk. Het zal iig niet veel zijn.

  Mies.

 5. TauCeti zegt:

  Ik heb zo’n vermoeden ( niet echt wetenschappelijk, maar kom ) dat er nog wel meer theorieen op de schop kunnen de volgende decennia … Niets lijkt echt zéker – zie Pluto bvb. Een heel ander wereld dan voor mogelijk gehouden, blijkbaar, en de meeste waarnemingen zijn nog niet eens gekend, wegens afstand en beperkte data – overbrenging. Ceres lijkt ook al een ” buitenbeentje ” …Boeiende tijden voor astronomen en – fysici !

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Mee eens! Volgens mij is er een nieuw tijdperk in de astronomie aangebroken waarbij we een heel andere kijk op planeetvorming gaan krijgen. Uiteindelijk zouden de vier gasreuzen nog weleens de saaiste planeten van ons zonnestelsel kunnen blijken te zijn.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.