22 juni 2018

Heeft een donker sterrenstelsel de Melkweg doen rimpelen?

Simulatie van de distributie van gas (links) en sterren (rechts) in de Melkweg na de passage van het donkere sterrenstelsel.

Simulatie van de distributie van gas (links) en sterren (rechts) in de Melkweg na de passage van het donkere sterrenstelsel.

Een drietal pulserende sterren in de buitendelen van ons melkwegstelsel bewegen met grote snelheid van ons vandaan. Astronomen vermoeden dat deze sterren deel uitmaken van een zogenaamd donker sterrenstelsel: een sterrenstelsel dat vrijwel geheel uit donkere materie bestaat en slechts weinig sterren bevat. Dat een dergelijk sterrenstelsel zich in de galactisch halo zou moeten bevinden, werd duidelijk bij de ontdekking van rimpels in de buitenschijf van de Melkweg (eerder dit jaar).

Nu heeft men drie zogenaamde Cephe

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.