25 mei 2018

Even over de rotatieassen van Aarde en Maan

figure_3blunaraxistilt_sservi_study

De huidige noord- en zuidpool van de maan en de plaats waar de polen drie miljard jaar geleden lagen. Credit: James Keane, University of Arizona; Richard Miller, University of Alabama at Huntsville

De Griekse filosoof Heraclites zei het al in de Oudheid: Panta rhei, oftewel alles is in beweging. Dat geldt niet alleen voor rivieren – ‘je kunt niet twee keer in dezelfde rivier stappen’, zei Heraclites ergens rond 500 voor Christus – maar ook voor rotatieassen. Yep, twee berichten hierover kwamen recentelijk tot mij, de ene over de rotatieas van de maan, de ander over de rotatieas van de aarde. Wat blijkt:

 • dat de

Reacties

 1. Dick Mesland zegt:

  Dit doet sterk denken aan de theorie van Charles Hapgood uit zijn boek van 1953, met een voorwoord van Albert Einstein.
  Ivm met de mogelijkheid dat de zuidpool enige duizenden jaren geleden niet was bedekt door ijs poneerde Hapgood de eart-crust displacement theorie. Deze werd als volgt door Einstein uitgelegd:
  “In a polar region there is continual deposition of ice, which is not symmetrically distributed about the pole. The earth’s rotation acts on these unsymmetrically deposited massa, and produces centrifugal momentum that is transmitted to the rigid crust of earth. The constantly increasing centrifugal momentum produced in this way will, when it has reached a certain point, produce a movement of the earth’s crust over the rest of the earth’s body…” .
  De huidige 14 cm per jaar vind ik verrassend (verontrustend) veel.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Verontrustend? Omdat je vreest dat de as zal gaan kantelen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Dick Mesland zegt:

    Als de theorie van Hapgood waar zou zijn, dan zou deze verschuiving duiden op het bereiken van een kritisch punt. De werkelijke verschuiving komt pas als er eerst een drempel is overwonnen, de weerstand van de korst t.o.v de rest van de aarde. De daaropvolgende verschuiving is dan catastrofaal.
    Als dit scenario niet aan de orde is, dan verwacht ik dat ook de inclinatie iets verandert. Dan is het minder verontrustend.

 2. René zegt:

  En wat te denken van de invloed van niburu of planeet x

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Wat dacht je van nihil? Voor zover er in het buitengebied van ons zonnestelsel nog een planeet is, staat die heel erg ver en heeft die dus nagenoeg geen invloed op de aarde. Zelfs giganten als Jupiter en Saturnus die toch vele malen dichterbij staan, trekken echt niet even de aardas uit het lood.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*