22 juni 2018

Tabby’s Star (KIC 8462852) zit weer in een dip!

Vandaag is duidelijk geworden dat de beroemde ster genaamd Tabby’s Star, alias Boyajian’s Star1 officieel KIC 8462852, voor het eerst sinds de waarnemingen met de Kepler ruimtetelescoop weer een sterke dip in z’n lichtcurve heeft. Tabby’s Star heeft een vreemd gedrag, dat zich kenmerkt door zeer grote, tot nu toe onverklaarbare dips in z’n lichtcurve, tot wel 20% toe, die voor het eerst met Kepler zijn waargenomen. Hierboven de lichtcurve die vandaag gemaakt is van Tabby’s Star, met een daling tot nu toe van wel 3%. De Amerikaanse vereniging van waarnemers van veranderlijke sterren, de AAVSO, heeft aan iedereen een oproep gedaan om Tabby’s Star (te vinden op RA 20 06 15.46 , Dec +44 27 24.8) waar te nemen en metingen aan diens helderheid te doen. Inmiddels is bekend geworden dat de Swift ruimtetelescoop er ook naar aan het kijken is, die met name in het UV kijkt. In het bijzonder wil men waarnemingen doen van de infrarode straling van de ster, bij een golflengte van 10 micrometer. Mochten er verduisterende kometen in het spel zijn bij deze ster, dan zou dat wellicht in dat gedeelte van het spectrum zichtbaar moeten zijn. Bron: Centauri Dreams + Reddit.

Noten
 1. Genoemd naar Tabetha S. Boyajian, de leider van het wetenschappelijk team dat als eerste aandacht schonk aan het gedrag van de ster. Het team heeft KIC 8462852 niet ontdekt, dat waren de amateurs verbonden aan de Planet Hunters, een Zooniverse project. []

Reacties

 1. Marco zegt:

  Het maakt mij niet eens uit wat het is, het is in elk geval iets wat we nog niet eerder gezien hebben! Ook op twitter lopen de berichten binnen…we blijven het nieuws volgen!

 2. Marco zegt:
 3. Marco, bedankt voor de link (ik had ‘m overigens ook bij mijn bronnen staan 🙂 ). Op Spacecom staat er ook een artikel over: http://www.space.com/36925-alien-megastructure-star-dimming-again.html Ik heb overigens zojuist nog een voetnoot aan de blog toegevoegd.

 4. Folkert zegt:

  Kometen in het spel? en dan een dip van 20%, klinkt wel heel ongeloofwaardig, tenminste voor een leek als ik ben. Het moet dan wel een flinke jonge zijn, die komeet dan.
  Zou het niet kunnen gaan om een dubbel-ster, waarbij de kleinste een koele bruine dwerg is?

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Dan zou je toch een regelmatige en gelijkmatige dip moeten zien. En volgens mij is daar nu juist geen sprake van.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.