28 november 2023

Opnieuw een vierkante nevel ontdekt

Vierkante nevel rond MWC 922

Credit: Peter Tuthill en James Lloyd

Sterrenkundigen hebben weer een gaswolk ontdekt rondom een ster die een vierkante vorm heeft. Was het eerst de proto-planetaire nevel rond de ster HD 44179 (zie foto hieronder), dit keer is het een wolk rond MWC 922, een ster van spectraaltype Be die zo’n 5.000 lichtjaar in het sterrenbeeld Slang te vinden is. De foto hiernaast laat het gebied rond de ster zien, groot 30,8 boogseconden, zoals gefotografeerd door de Mount Palomar (hé, die is er ook nog)  en de Keck-2 telescopen. De sterrenkundigen noemen het een bipolaire nevel, omdat er sprake is van twee symmetrie-assen waar trapsgewijs ‘dwarsverbanden’ zichtbaar zijn. Ook opmerkelijk zijn de radiële spaken in de nevel, op de foto linksonder en rechtsboven te zien, die lijken op de tanden van een kam. Het zouden schaduwen kunnen zijn van periodieke golven die door de centrale ster worden gegenereerd of golven op een schijf dicht bij diezelfde ster. In het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science is deze week door Peter Tuthill en James Lloyd een artikel over de nevel rond MWC 922 verschenen. Tuthill en Lloyd denken dat de perfecte symmetrische vorm van de nevel erop wijst dat de omgeving van MWC 922 heel rustig is, zonder sterrenwind of andere turbulenties. Ook schrijven ze dat de trapsgewijze opbouw van de bi-polaire nevel gelijkenissen vertoond met de restanten van supernova SN 1987A. Bron: Sidney University.

Helvetica 

De eerder ontdekte bi-polaire nevel rond HD 44179

Credit: NASA; ESA; Hans Van Winckel (Catholic University of Leuven, Belgium); and Martin Cohen (University of California, Berkeley)

Ik heb deze astroblog overigens voor de verandering geschreven in het lettertype Helvetica. Niet omdat ik het zo’n mooi lettertype vind, maar simpelweg omdat het lettertype precies vijftig jaar geleden bedacht is. De Helvetica is een stijlicoon van de twintigste eeuw, net zoals de Citroën DS, Chanel 5 en de I-Mac. Het was de Zwitserse (hoe kan het ook anders) grafisch vormgever Max Miedinger die ‘m ontworp. De Amerikaanse regisseur Gary Hustwit heeft er een documentaire over gemaakt, met de verrassende titel Helvetica en die wordt deze zomer in Amsterdam vertoond, compleet met paneldiscussie en dansfeest. Dus voor alle (ex-)drukkers onder de Astroblog-lezers: Amsterdam is the place to be deze zomer! Bron: NRC-handelsblad, 14 april 2007.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Effe een “stukkie”over dat Helvetica-dansgedoe en zo…….
  Ik zou zo zeggen laat de dames maar tot mij komen voor een rondje “dancing with the Printers” met deze, zich zeer aangesproken voelend, welliswaar ex-drukker maar nog wel anderszins praktiserend Graficus!!
  Eh…..waar en wanneer wordt deze “Grafo-party” ook al weer gehouden???

  Grafische groetjezzzz,

  Jan

 2. “June 22 Kriterion, Amsterdam, The Netherlands
  Dutch Premiere and after-party, with panel discussion, poster exhibit, more. Director and designers present. Produced in conjunction with My Little Underground.”

  Dus Jan, op naar Kriterion.
  Fragment uit de film Helvetica
  [Fragment uit de film Helvetica]

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: