27 oktober 2020

Lang zal ‘ie leven!

De Eta Carinanevel gefotografeerd door jarige HubbleDe Hubble ruimtetelescoop is vandaag 17 jaar geworden. Hieperdepiep hoera! Ter gelegenheid van de verjaardag hebben ESA en NASA, de vader en moeder van de jarige, een schitterende foto gepubliceerd van het centrale deel van de Carinanevel (NGC 3372), uiteraard gefotografeerd door Hubble. Deze nevel ligt pak ‘m beet 7.500 lichtjaren ver weg in het sterrenbeeld Kiel (Carina). In de nevel ligt de superzware ster ? Carina. De foto is een compositie van 48 foto’s gemaakt met de Advanced Camera for Surveys (ACS), die zoals bekend inmiddels de geest heeft gegeven. Op de ESA-site is ook een schitterend filmpje te zien waarin langzaam wordt ingezoomd op de Carinanevel. Die moet je dus echt even bekijken. Het is een flash-filmpje en ik heb geen idee hoe ik dat op deze site zou moeten krijgen. Suggesties? Op de foto hieronder een fragment van de foto, waarin filamenten te zien zijn van waterstofgas, tot lichten gebracht door de ultraviolette straling van jonge pasgeboren sterren. De closeup rechts laat gasstromen zien die naar twee kanten wegschieten uit die filamenten. Dit wijst op het ontstaan van sterren binnen de filamenten.
De Hubble ruimtetelescoop werd 24 april 1990 in een baan om de aarde gebracht. Zoals gezegd zijn de laatste jaren nogal wat instrumenten slechter geworden of zelfs uitgevallen. Mike Griffin, de directeur van NASA, heeft op 31 oktober 2006 het groene licht gegeven voor een nieuwe herstelmissie naar de Hubble ruimtetelescoop, wat waarschijnlijk tevens de laatste (snif snif) missie naar

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.