19 juli 2024

Drievoudige aardscheerder ontdekt

De drievoudige aardscheerder 153591 (2001 SN263)

Credit: NASA/Arecibo

Een aardscheerder is een planetoïde met een zodanige baan om de Zon dat deze de baan van de Aarde kruist, althans zeer dicht bij de Aarde in de buurt kan komen. We hebben daar onlangs een mooi voorbeeld van gezien in de vorm van 2007 TU24, die de Aarde op maandag 29 januari passeerde. Maar nu hebben ze met de Arecibo radiotelescoop op Puerto-Rico [1]Die volgens de geruchten waarschijnlijk gesloten gaat worden. iets bijzonders ontdekt: een drievoudige aardscheerder! 😯 Het gaat om planetoïde 153591 (2001 SN263), die op 19 september 2001 door het LINEAR-programma werd ontdekt. De planetoïde zal op 20 februari de Aarde passeren op een (veilige) afstand van 10 miljoen km. Uit voorzorg worden alle potentiële aardscheerders door Arecibo bekeken. Uit de ‘veiligheidsscan’ van 2001 SN263 van 11 februari j.l. bleek dat we niet van doen hebben met één stuk steen, maar welgeteld drie stenen. De diameters zijn 2, 1 en 0,4 km. De foto met de radarbeelden van Arecibo doet vermoeden dat er één grote planetoïde is en twee kleintjes, maar dat is schijn. Er zijn meer meervoudige planetoïden bekend, maar geen enkele daarvan is een aardscheerder. Planetary.org/blog.

Voetnoten

Voetnoten
1 Die volgens de geruchten waarschijnlijk gesloten gaat worden.
Share

Speak Your Mind

*