21 september 2018

Hoe lang is ‘t reizen naar Proxima Centauri?

De Orionraket waarbij nucleaire aandrijving wordt gebruiktDe dichtstbijzijnde ster van de Aarde af gezien is uiteraard de Zon. Deze staat 1 Astronomische Eenheid van ons vandaan, da’s 149.597.870,697 km. N

Reacties

 1. Ach misschien in de volgende eeuw [2100 – 2150] zal de technology ver genoeg zijn dat we bijna het lichtsnelheid kunnen halen….

 2. Jos Haring zegt:

  Ehhmmm… Arie?

  4,22 lichtjaar is een afstand die op twee decimalen nauwkeurig is. Dan is de vertaling naar 39.896.955.912.159,360 km weliswaar wiskundig in orde, maar je suggereert wèl een nauwkeurigheid van een meter! Ik denk dat 39,9 biljoen km meer met de bedoeling van 4,22 lichtjaar overeenkomt.

  (was 't nou muggENziften of muggEziften? hmm… interessant hoor Jos)

  groetjes

  Jos

  • Hoi Jos, ja da's precies wat ik bedoelde: de schijn van nauwkeurigheid, die natuurlijk nooit en te never te behalen is. Maar dat lag er ook dubbeldik bovenop. OK, we maken d'r 40 biljoen km van. 😀

 3. Dat zou mooi zijn, maar nog sneller nog mooier zijn,

  Dit wordt in de toekomst onze nieuwe vakantiebestemming

 4. wel,maar als men met het snelheid van licht voort gaat,wordt je dan niet OUD he////////////

  • Iemand die met de lichtsnelheid reist wordt net zo oud als 'ie zou zijn geworden bij stilstand. Alleen ten opzichte van iemand die stilstaat zal de reiziger veel langer leven. Als de reiziger terugkeert op aarde zullen z'n voormalig tijdgenoten al lang dood en begraven zijn. Dat alles volgens de Speciale Relativiteitstheorie, die door experimenten talloze malen bewezen is.

 5. Dries zegt:

  Als we in een ruimte schip kunnen reizen op licht snelheid, vraag ik mij af hoe navigeer je dan?
  Bedoel dus niet op de eind bestemming. Dat is makkelijk te ondervangen
  Maar meer hoe je planeten, sterren/kometen etc. ontwijk!
  Zoals een autobaan een begin en einde heb, plus bochten, etc.
  En een normale weg/straat heeft ook een einde/kruising etc.

  • Obelix Obelix zegt:

   Als je op lichtsnelheid zou reizen, kun je NIET navigeren.
   Alle gruis die je onderweg tegenkomt, bots op lichtsnelheid tegen je aan.
   Je shuttle zal daar tegen bestand moeten zijn.

   Of er veel gruis is?
   Och, de Oortwolk van de zon loopt tot halverwege de afstand Sol – Proxima Centauri
   om vervolgens over te gaan in de Oort wolk van Proxima Centauri .. 😉

   = = =
   Uiteraard ‘ben’ je er nog niet als je heel die reis hebt afgelegd, je moet ook nog remmen.

   En hopen op de aanwezigheid van een planeet waar je kunt landen.
   Die mogelijke planeten kunnen we wel steeds beter detecteren.

   = = = =

   Ik begrijp dat kernproeven in de atmosfeer Not-done zijn, maar daar buiten is nog meer ruimte.
   Laat je die testen maar verder weg nemen, buiten de baan van Mars bijvoorbeeld.

   Groet, Paul

   • Monique Monique zegt:

    Waarom zou je dan niet kunnen navigeren? Je ervaart in het ruimteschip gewoon de tijd zoals anders. Het ruimteschip gaat met lichtsnelheid dus ben je sneller op de plaats van bestemming. Ik denk dat je coördinaten kunt invoeren. De computer kan precies uitrekenen welke planeet waar staat op moment van aankomst.

    De echte vraag is: wat is de invloed van materie op een object dat met lichtsnelheid erdoorheen raast. Stel, je hebt de coördinaten ingevoerd en onderweg ga je door een zon…(nah, dat kan de computer ook berekenen…uhm je gaat door iets onverwachts)
    Waarschijnlijk gebeurt er niks (test) 😀 Het ultieme neutrino-gevoel?

    https://www.astroblogs.nl/2014/07/06/reizen-door-ruimte-en-tijd-ruimtetijd/

    • Obelix Obelix zegt:

     Als jij in staat bent om de ruimte te krommen, kun je navigeren.
     ‘Anders’ is er slechts één richting ( en snelheid ) mogelijk : ( keihard ) rechtuit.

     🙂

     Groet, Paul.

     • Monique zegt:

      Paul, je denkt te veel in het nu. Wetenschap en technologie ontwikkelen exponentieel snel komende 30 – 50 jaar. Denk eens 50 jaar terug aan de technologie van toen en waar we nu zijn.

      Als we in de toekomst de mogelijkheid hebben om met lichtsnelheid te kunnen reizen, dan kunnen we wellicht ook navigeren. Hoe(?), maar sluit niet zomaar iets uit.
      Zodra dat duidelijk is, dan is er weer een stukje toekomst bepaald denk ik 😉

     • Yochem zegt:

      100 jaar geleden zaten we nog op de stoomtrein… En was de slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog…

      Dat is ook wat ik altijd zeg… We weten nog helemaal niks over de ruimte, alleen de basis…

 6. Yochem zegt:

  Quote: Project Orion werd in 1963 gestopt door het verbod op atoomproeven in de atmosfeer. Tsja, zo schiet het natuurlijk ook niet op.

  Wees blij dat daar een verbod op gekomen is, of wil je een (ooit) gezonde planeet onleefbaar maken om enkel bij de volgende ster te komen in 1 generatie. Misschien dat je het met een knipoog bedoelde, vond ik het toch een beetje dom…:-D

  Nucleaire aandrijving… Fasten your seatbelts en vingers in de ears!!! “Here we go!!!!”

  PS. Hoeveel AE is Proxima Centauri, naast de 40 Biljoen kilometers

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Deel 40 biljoen door 150 miljoen en je hebt het antwoord.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Yochem zegt:

    Ja, logisch,,, 🙂

    Even de calculator pakken… Dan kom ik op 266,67 (267 AE)…

    Doe ik dat nu goed, want dan staat de Zon toch verder bij ons vandaan als ik verwacht had…

    • Helaas pindakaas, foute berekening. Een biljoen telt twaalf nullen, dus je krijgt 40.000.000.000.000 / 150.000.000 en dat is pakweg 267.000 AE, duizend keer zo veel als jij berekende. En dat brengt de zon dus weer een tikkeltje dichterbij de aarde. 🙂

 7. wat zijn mensen nu echt zo narominded of ligt het aan mij nog geen 80 jaar geleden zeiden de wetenschappers dat je niet sneller kon vliegen dan het geluid en nu krijgen we hetzelfde met vliegen op lichtsnelheid dat het niet mogelijk is maar ik ben van mening dat het wel mogelijk is en zelfs sneller als je er van uitgaat dat een ruimteschip in de ruimte wordt gebouwt en je zorgt voor kunstmatige zwaartekracht aan boord van dat schip dan heb net eerste geen last van de g krachten die er wel zijn als er geen kunstmatige zwaartekracht zou zijn en met een kunstmatige zwaartekracht is het probleem van het stilstaan van de tijd ook opgelost . Ten tweede zeggen ze nu hetzelfde wat ze 80 jaar geleden ook zeiden over het navigeren met vliegen op geluids snelheid alleen werdt er toen gezegd dat je met geluids snelheid vliegen de andere vliegtuigen niet kon zien aankomen of ontwijken waarom zou je niet op lichtsnelheid kunnen vliegen en het ruimte gruis kunnen ontwijken want om met lichtsnelheid te kunnen vliegen heb je namelijk behalve een kunstmatige zwaartekracht ook een soort van energieschild nodig om het schip heen zodat de beplating van het schip beschermt is tegen eventuele ruimtelijke stralingen onder andere ( gamma stralen , x stralen , kosmische stralen en zonne stralen ) en met het energieveld om het schip heen kan je ook ruimte gruis tot het verleden beschouwen. nu is het zo dat het navigeren op geluids snelheid mogelijk is om navigeren op licht snelheid mogelijk te maken heb je een systeem nodig dat op sub-lichtsnelheid werkt en reageert en als dat mogelijk wordt gemaakt dan staat er niets meer in de weg om te vliegen op lichtsnelheid en zelfs sneller dan dat

  • Hendrik, bedankt voor je reactie. Hoe je het ook wendt of keert, de lichtsnelheid is een niet te nemen barrière, niet te vergelijken met de geluidssnelheid. De Speciale Relativiteitstheorie (1905), die talloze malen is bewezen, laat zien dat niets met massa sneller dan het licht kan gaan. Alleen deeltjes zonder massa kunnen de lichtsnelheid bereiken, zoals fotonen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.