21 februari 2019

De link tussen gamma- en radiobronnen

Radio- en gammabronnen bijeenEen internationaal team van sterrenkundigen heeft met de grootste radiotelescoop ter wereld, de Very Long Baseline Array (VLBA) aangetoond dat er een verband is tussen de zeer energierijke gammastralen die worden geproduceerd door actieve sterrenstelsels en hun jets van krachtige radiostraling. Met die VLBA kan men uiteraard geen gammastraling waarnemen, da’s voorbehouden aan satellieten zoals Fermi, maar ze kan wel de sterrenstelsels die zowel gammastraling als radiostraling uitzenden zeer gedetailleerd waarnemen. De VLBA zijn tien radiotelescopen verspreid over een lengte van ruim 8.500 km, die een miljoen keer scherper kunnen kijken dan Fermi. In het kader van het zogenaamde MOJAVE1 programma bekeek men met de VLBA naar een serie actieve sterrenstelsels. Dezelfde sterrenstelsels die met Fermi

Noten
  1. Monitoring Of Jets in Active galactic nuclei with VLBA Experiments. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.