20 juni 2024

Met Kaguya is een grot op de Maan ontdekt

De grot op de maan

De grot op de maan. Credit: JAXA.

Met behulp van de Japanse maanverkenner Kaguya heeft men in het Marius heuvelgebied een donker gat op de maan ontdekt, dat vermoedelijk toegang geeft tot een soort van onderaardse grot. De grot heeft een diameter van zo’n 65 meter en hij is al in mei 2008 gefotografeerd met behulp van de Kaguya Terrain Camera. Berekeningen laten zien dat de diepte 80 tot 88 meter is en dat de wanden stijl zijn, hetgeen betekent dat het niet gaat om een inslagkrater. De lokatie van de grot is op 303,3 °OL en 14,2 °NB. Binnenkort verschijnt een artikel in het vakblad Geophysical Research Letters genaamd “Possible lunar lava tube skylight observed by SELENE cameras”. Met die titel krijgen we gelijk een idee wat de grot waarschijnlijk is, namelijk een soort van lavatunnel, een natuurlijke tunnel waardoor lava heeft gestroomd onder de oppervlakte van een lavastroom. Op Aarde kennen we die tunnels goed, zoals de bekende Thurston Lava Tube op Hawaï. In het geval van de maan is er geen actief vulkanisme meer, maar zou het gaat om een oude vulkaantunnel. De foto van de grot op de Maan doet overigens sterk denken aan de in mei 2007 ontdekte zwarte gaten op Mars. Daar werd veel later door de HiRISE een blik in geworpen. Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Ah, is die grot weer opnieuw ontdekt? Monique Face on EmojiOne 3.1(Arie was z’n tijd ver vooruit Monique With Stuck-Out Tongue & Winking Eye on EmojiOne 3.1)
    https://nos.nl/artikel/2198749-gigantische-grot-ontdekt-op-de-maan.html
    GISTEREN, 20:04 BUITENLAND
    Astronomen van de Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa hebben op de maan een enorme grot ontdekt. De ondergrondse ruimte onder de Mariusheuvels op de maan zou zo’n 50 kilometer lang zijn en 100 meter breed en enkele tientallen tot 200 meter onder de oppervlakte liggen.(…)
    http://www.astroblogs.nl/2014/07/19/eet-een-banaan-de-put-van-de-maan/

Speak Your Mind

*