14 april 2024

Een blauwe maan op blauwe maandag?

Credit: NASA

Morgen is het blauwe maan, hetgeen duidt op de tweede nieuwe maan in een kalendermaand. Maar we kennen ook de uitdrukking ‘blauwe maandag’, dus tussen alle drukke bedrijvigheden vandaag door bedacht ik mij of er geen connectie zou zijn tussen de blauwe maan en een blauwe maandag? Over het algemeen bedoelt men met een blauwe maandag een korte poos. Iemand die een blauwe maandag ergens gewerkt heeft, die heeft er dus maar eventjes gewerkt.  Op de website van Onze Taal wordt een hele serie theorieën gegeven voor de oorsprong van de term blauwe maandag. Van de zeven suggesties zijn er twee astronomisch of geologisch van aard. De ene is inderdaad een connectie met de blauwe maan, dan in de zin van ‘hoogst zelden’ en de ander is dat de uitbarsting van de vulkaan Krakatau op maandag 27 augustus 1883 veel stof in de atmosfeer bracht waardoor de maan werkelijk blauw kleurde. De andere verklaringen zijn meer historisch en hebben o.a. te maken met de vastentijd, de gilden, dronkenschap ná het weekend en de wolverfers. Afijn, echte helderheid over een connectie tussen blauwe manen en blauwe maandagen hebben we niet, het blijft gissen. Wat we wel kunnen doen is kijken wanneer blauwe manen zichtbaar zijn op een maandag:

 

In de tabel staat ME(Z)T voor Midden-Europese (Zomer) Tijd. In de 21e eeuw hebben we dus zes keer een blauw maan op een maandag. Hét moment dat de maan echt vol is is feitelijk maar eventjes, dus wat dat betreft hebben we zes keren een blauwe maan op een blauwe maandag. 😀 De eerste keer dat we dat meemaken is op maandag 31 juli 2034. Eventjes geduld dus nog. Bron voor die tabel: Hemel.waarnemen.

Share

Comments

  1. roy jeuring zegt

    dus we kunnen de blauwe maan niet zien??

    • Nee, hij is grijs/geel zoals altijd. Behalve bij zware vulkaanuitbarstingen zoals met de Krakatau in 1883 en de Pina Tubo in 1991. Bij die eerste uitbarsting was de maan wel twee jaar blauwgekleurd. Het vele stof in de atmosfeer zorgt ervoor dat het rode licht wordt verstrooid en dan hou je het kortgolvige blauwe licht over.

Speak Your Mind

*